با دسترسی همگان به دنیای اینترنت و آگاهی انسان ها با تکنولوژی های جدید روز دنیا، این احتمال بسیار وجود دارد که حتی برای یکبار هم شده اسم فناوری بلاکچین، به گوشتان خورده باشد، اما نکته ی جالبی که وجود دارد این است که بسیاری از افراد دقیقا نمی دانند که این فناوری چیست و چه کاربرد ها و ویژگی هایی برای بشریت دارد که یک امر طبیعیست.
با گسترش استفاده از رمز ارز ها توسط افراد جامعه، اسم فناوری بلاکچین در این مدت زیاد به گوش می رسد. فناوری و تکنولوژی بلاکچین، به زبان ساده، پایه و اساس وجود همه رمز ارز ها مانند بیت کوین و … است که نسبت به منابع اطلاعاتی دیگر بسیار دارای امنیت بالایی است و نفوذ به آن تقریبا یک کار غیر ممکن است. در این مقاله از آکادمی برنامه نویسی کدیاد، قصد داریم تا به صورت کامل فناوری بلاکچین را از همه نظر بررسی کنیم و با این تکنولوژی جذاب و جدید به صورت جزئی آشنا شویم. پس اگر شما هم یک فرد علاقه مند به بلاکچین و دنیای رمز ارز هستید، این مقاله ی جذاب برای شماست. با ما در ادامه این مطلب همراه باشید …
بلاکچین چیست؟
قبل از اینکه به سراغ تاریخچه ی اصلی فناوری بلاکچین برویم، بیایید تا در ابتدای این مقاله به چیستی آن به زبان ساده بپردازیم و بدانیم که دقیقا بلاکچین چیست و دلیل محبوبیت آن در چیست؟
بلاکچین به زبان ساده، یک شبکه است که از تکنولوژی های غیر متمرکز استفاده می کند تا بتواند تمام تاریخچه های موجود رمز ارز ها را به صورت امن در یک دفتر کل و کاملا دیجیتال ذخیره کند. اطلاعات این دفتر که توسط بلاکچین رمزنگاری و ذخیره شده است، اطلاعات به هیچ عنوان قابلیت تغییر ندارند و همه کاربران می توانند به اطلاعات خودشان دسترسی داشته باشند. نکته ای که باید در مورد این فناوری بدانید این است که بلاکچین تنها برای رمز ارزها مورد استفاده قرار نمی گیرد، بلکه از بلاکچین می توان صنایع مختلف روز دنیا استفاده کرد.
اگر بخواهیم به زبان ساده تر بلاکچین را تعریف کنیم، می توان گفت که بلاکچین، زنجیره ای بلند از داده ها است که اطلاعات مهمی را در بسته ها یا همان بلاک ها ذخیره می کند. این بلاک ها مانند زنجیر به همدیگر متصل هستند و یک زنجیره ی داده ای را تشکیل می دهند. این زنجیره های داده در شبکه یا گره ها ذخیره می شود تا کاربران بتوانند به داده های خود به امن دسترسی داشته باشند. برخی از مثال های واقعی از بلاکچین عبارت اند از: (برنامه های غیر متمرکز، سیستم های مدیریت زنجیره تامین، سیستم های vote یا همان رای گیری، سیستم ذخیره تراکنش های رمز ارزها و…).
مثالی دقیق برای درک بهتر بلاکچین
برای اینکه شما عزیزان بتوانید مفهوم فناوری بلاکچین را بهتر درک کنید، در این قسمت قصد داریم تا با یک مثال جذاب این مفهوم را در ذهن شما تثبیت کنیم. همه انسان ها روزانه از سیستم های بانکی خود به صورت مکرر استفاده می کنند و روزانه مبالغ زیادی را در حساب های خود به حساب های دیگران انتقال می دهند، اما به راستی این عملیات توسط چه چیزی انجام می شود و نحوه کارکرد آن چگونه است؟
سیستم های بانکی برای انتقال پول و انجام تراکنش ها در ابتدا بانک شما و حساب مقصد را چک می کند و از خراب نبودن آن اطمینان حاصل می کند، در ادامه مقدار پولی که شما تصمیم به جابجایی آن را گرفته اید را انتقال می دهد و در نهایت موجودی هر دو حساب را یعنی حساب مبدا و مقصد را بروزرسانی می کند. خب در این روش سنتی که هنوز هم مورد استفاده بسیاری از بانک ها می باشد، هکر به آسانی می تواند با دستکاری حساب مقصد آن پول را به حساب خود هدایت کند و در نهایت دزدی خود را انجام دهد.
اما در شبکه رمز ارزها و بلاکچین آن ها همه چیز برای کاربران شفاف است و در صورت نقل و انتقالات، اطلاعات توسط کاربران، سیستم های هش و رمزنگاری هزاران بار چک می شود و پس از انتقال موفق دیگر هیچ کس توانایی تغییر اطلاعات تراکنش ها را در بلاک ها و زنجیره ها ندارد. در قسمت پایین مراحل انتقال پول در شبکه رمز ارزهای بلاکچین بررسی خواهد شد.
- حساب اول می خواهد به حساب دوم رمز ارز واریز کند.
- تراکنش حساب اول به شبکه بلاکچین ارسال می شود
- اطلاعات تراکنش حساب اول در یک بلاک داده ذخیره می شود
- تراکنش موجود در بلاک توسط سیستم های رمزنگاری و هش اعتبارسنجی می شود.
- بلاک تراکنش به زنجیره بلاکچین اضافه می شود
- حساب دوم از حساب اول رمز ارز دریافت می کند.
- در نهایت اطلاعات به هیچ عنوان قابل تغییر نمی باشد.
تاریخچه ی جذاب بلاکچین
شاید در حال حاضر در ذهن شما این سوال به وجود آمده باشد که دقیقا فناوری بلاکچین توسط چه شخصی و با چه تفکری خلق شد. این فناوری جذاب و کاربردی در سال 1991 میلادی برای اولین بار به جهان معرفی شد که طی این سال ها دستخوش تغییرات بسیار زیادی بوده است. در سال 1991 این فناوری توسط دو دانشمند به نام های استوارت هابر (Stuart Haber) و دبلیو اسکات استورنتا (W. Scott) خلق شد و تغییرات بسیار زیادی در سال های متوالی برای این فناوری ثبت شد.
در سال 2000 بود که برای اولین بار استفان کنت ایده زنجیره های داده با امنیت بالا به همراه پیاده سازی آن را به مخترعان این سیستم پیشنهاد داد که در سال 2004 بلاکچین به سیستم رمزنگاری قدرتمند برای پیاده سازی سیستمی برای پول نقد دیجیتال مورد استفاده قرار گرفت.
در سال های متوالی تا سال 2018 این سیستم تغییرات بسیار زیادی داشت و باعث شد تا رمز ارزها در دنیای انسان ها شناخته تر شود و رمز ارز های جدیدی مانند بیت کوین و اتریوم در این دنیا شکل بگیرند. ایده بلاکچین در ابتدا بر پایه ذخیره تراکنش های رمز ارز ها بود که تا کنون پیروی از این ایده همچنان ادامه دارد. در سال 2019 بالاترین تعداد تراکنش های شبکه اتریوم که چیزی حدود 1 میلیون تراکنش بود در سیستم بلاکچین به ثبت رسید.
و در نهایت فناوری بلاکچین تا به امروز یعنی سال 2025 دستخوش تغییرات بسیار زیادی بوده است و می توان به صراحت گفت که این سیستم مردم دنیا را با رمز ارز ها به صورت جدی آشنا کرد.
اجزای تشکیل دهنده بلاکچین به زبان ساده
شاید با خود فکر کنید که فناوری بلاکچین بسیار پیچیده است و دلیل امنیت آن پیچیدگی بیش از حد آن است اما باید این نکته را بگوییم که به صورت کلی، فناوری شگفت انگیز بلاکچین از ۳ اجزای اصلی تشکیل شده اند که عبارت اند از :
- بلاک ها (Blocks)
- ماینر ها (Miners)
- گره ها (Nodes)
اصلا نگران نباشید، مااحتمال می دهیم که شما شاید تا بحال اسم هیچکدام از این احزا به گوشتان نخورده باشد پس بیایید تا کمی عمیق تر به هر یک نگاه کنیم.
بلاک ها، همان بسته های اطلاعاتی موجود در زنجیره های فناوری بلاکچین گفته می شود که هر زنجیره از میلیون ها بلاک اطلاعاتی رمزنگاری شده تشکیل شده است. این بلاک های داده از قسمت های مختلفی تشکیل شده است که عبارت اند از :
- داده (Data) : مهم ترین دارایی هر بلاک داده ی آن است که همان تراکنش ها محسوب می شود.
- نانس (Nonce) : نانس یک عدد تصادفی ۳۲ بیتی یکبار مصرف است که بیشتر برای هدر هش در بلاک استفاده می شود.
- هش (Hash) : هش ها اعدادی هستند که ۲۵۶ بیت می باشند که در کنار عدد تصادفی ۳۲ بیتی نانس قرار می گیرند که ماینر ها بتوانند نانس درستی را در بلاک ها پیدا کنند که بتوانند به هش معتبر آن بلاک دسترسی داشته باشند.
ماینر ها یا به زبان ساده استخراج کننده ها، بلاک ها را در زنجیره های بلاکچین ایجاد می کنند. البته این نکته را در نظر داشته باشید که فعلا در مورد ماینر های غیر قانونی که شاید دیده باشید صحبت نمی کنیم و منظور ما ماینر هایی است که در زنجیره های بلاکچین وجود دارد.
هر بلاک دارای یک کد نانس و یک کد هش است که هر بلاک دارای کد هش خودش و هش بلاک قبلی است. یعنی برای بازگشایی اطلاعات شما به 2 هش یعنی هش بلاک قبلی و هش بلاک فعلی نیازمند هستید. حالا فرض کنید که در شبکه ای حضور دارید که میلیارد ها بلاک در آن وجود دارد و در اینجاست که بازگشایی اطلاعات بسیار سخت است. ماینر ها از فرمول ها و مسائل ریاضی پیچیده استفاده می کنند تا بتوانند این کد هش ها را بدست آورند.
و اما آخرین موردی که باید از اجزای اصلی شبکه بلاکچین بدانید این است که مفهوم Node دقیقا در شبکه ها چیست. نود یا گره ها همان سخت افزار هایی هستند که به شبکه متصل می شود و اگر آن ها نباشد کاربری هم نیست. هر بلاک اطلاعات که وارد زنجیره شبکه بلاکچین می شود باید توسط گره های آن شبکه مورد تایید قرار گیرد تا بتواند در زنجیره جا شود و در مرحله بعد رمزنگاری و هش شود. فرآیند های غیر متمرکز سازی و توزیع اطلاعات در شبکه بلاکچین توسط گره ها (Node) ها انجام می شود.
امنیت با بلاکچین
شاید تا به اینجای کار این فکر را کرده باشید که فناوری و شبکه بلاکچین دارای امنیت درستی نیست و توسط ماینر ها قابلیت هک دارد اما این را باید بدانید که این فناوری از تعداد زیادی از الگوریتم های امنیت اطلاعات دنیا استفاده می کند که نفوذ به این شبکه را غیر ممکن کرده است. بلاکچین از چندین لایه امنیتی مانند الگوریتم های مختلف Proof of Work، هش ، سیستم های Peer to Peer و … استفاده می کند و از مجموع آنها یک سیستم با امنیت فوق العاده بالا ساخته می شود. از دیگر لایه های امنیتی می توان به کلید های خصوصی و عمومی اشاره کرد که در ادامه به شرح آن ها به صورت دقیق خواهیم پرداخت.
- کلید های خصوصی در بلاکچین : کلید خصوصی همان کلیدی است که متشکل از اعداد و حروف به صورت تصادفی است که در اختیار کاربران کیف پول های دیجیتالی قرار میگیرد تا بتوانند تراکنش ها را با استفاده از در دست داشتن این کلید خصوصی به صورت محرمانه انجام دهند.
- کلید عمومی در بلاکچین : این کلید با استفاده از اعداد و حروف رمزنگاری شده بر اساس کلید خصوصی ساخته می شود که باز هم این کلید برای کیف پول های دیجیتالی بسیار کاربرد دارد و می توان گفت که این دو کلید با یکدیگر در ارتباط هستند.
ویژگی های شگفت انگیز بلاکچین
فناوری شگفت انگیز بلاکچین به دلیل داشتن ویژگی های منحصر به فرد و انقلابی خود در حوزه فناوری تحولات بسیار بزرگی در صنایع و حوزه های مهم از جمله رمز ارزها ایجاد کرده است که در ادامه به برخی از ویژگی های شگفت انگیز آن خواهیم پرداخت. این ویژگی ها به کاربران کمک می کنند تا بتوانند از این فناوری و شبکه ی امن در هر حوزه ای استفاده کنند و در حال حاضر بتوانند تراکنش های امنی را در شبکه های بیت کوین و اتریوم داشته باشند. در قسمت پایین به برخی از ویژگی های منحصر به فرد این فناوری جدید و روز دنیا می پردازیم.
- غیر متمرکز بودن : در بلاکچین همه داده ها در یک سرور بزرگ ذخیره نمی شوند و به جای آن از این اطلاعات از سمت نود یا همان گره ها توزیع می شود و هیچ واسطه ای در این میان وجود ندارد.
- شفافیت و قابلیت ردیابی : همه تراکنش ها در فناوری بلاکچین توسط همه اعضا قابل مشاهده است و همه اطلاعات توسط سیستم هش امنیت آن ها حفظ می شود.
- امنیت بالا : پس از اینکه اطلاعات در بلاک ذخیره شد و بلاک در زنجیره بلاکچین قرار گرفت کاربران به هیچ عنوان قابلیت دستکاری و یا ویرایش و حذف آن را ندارند.
برخی دیگر از ویژگی های شگفت انگیز فناوری بلاکچین عبارت اند از :
- حذف واسطه ها
- سرعت و کارایی بالا
- مقاومت در برابر سانسور
- قابلیت اجرای قرارداد های هوشمند
- کاهش هزینه های تراکنش ها
- کاربرد های گسترده در صنعت
و …
کاربرد های بی نظیر بلاکچین
فناوری جدید و پیشرفته بلاکچین کاربرد های جدید و بسیار جذابی در صنایع و حوزه های مختلف دارد که یکی از مهم ترین کاربرد های آن در رمز ارز ها می باشد. در سال های اخیر ایده های بسیار زیادی از متخصصان این حوزه برای این فناوری مطرح شده است که تا به امروز فناوری بلاکچین دستخوش تغییرات و شگفتی های بسیار زیادی بوده است. با استفاده از بلاکچین می توانید در بسیاری از حوزه ها از آن برای محرمانگی اطلاعات خود استفاده کنید که برخی از کاربرد های جذاب و نوین آن عبارت اند از :
- قرارداد های هوشمند
- انتقال دارایی
- انتقال ارزش
- امور مالی غیر متمرکز در سازمان ها
- اینترنت اشیا
- ذخیره سازی هر گونه از اطلاعات
- هویت دیجیتال
- ساخت توکن های ارزشمند مانند NFT
- سیستم های رای گیری یا همان vote
- بازی و سرگرمی
- انرژی
- تجارت الکترونیکی
- سیستم بیمه
- بهداشت و درمان
و …
این ها تنها برخی از کاربرد های کوچک این حوزه است که فعلا در سطح جهان در حال دیده شدن است، اما دانشمندان و متخصصان این حوزه همیشه در حال گسترش این فناوری هستند تا بتوانند از محرمانگی آن در کاربرد های بیشتری هم استفاده کنند.
مزایا و معایب تکنولوژی بلاکچین
یکی از مهم ترین نکاتی که در مورد تکنولوژی باید در ابتدا بدانید این است که همه فناوری ها و تکنولوژی های موجود در این کره ی خاکی و ساخته شده توسط انسان ها دارای یک سری مزایا و معایب خاص خودشان می باشند که ما قبل از استفاده از هر نوع فناوری باید به این مزایا و معایب آگاه باشیم. در ادامه به بررسی برخی از این مزایا و معایب این شبکه ی امن خواهیم پرداخت.
برخی از مزایا شبکه امنیتی بلاکچین :
- کاهش هزینه های موجود
- دقت زنجیره ها
- عدم تمرکز
- تراکنش های کارآمد
- تراکنش های خصوصی
- تراکنش های کارآمد
- تراکنش های امن
- شفافیت در شبکه
- دسترسی به خدمات مالی بالا
و …
برخی از معایب موجود در فناوری بلاکچین عبارت اند از :
- هزینه فناوری بالا
- ناکارآمدی در بخش سرعت و انتقال داده ها
- فعالیت های غیرقانونی
- چالش قانون گذاری
و …
مقایسه بلاکچین با سیستم بانکداری سنتی
برای درک بهتر سیستم جذاب بلاکچین می توان به یک مثال کاربردی و قابل فهم اشاره کرد آن هم تفاوت این سیستم شگفت انگیز با بانکداری سنتی است. در سیستم بانکداری سنتی معایب بسیار زیادی وجود دارد که سیستم بلاکچین در حوزه رمز ارز ها توانسته است تا با رفع این مشکلات کاربران بسیار زیادی را به خود جذب کند.
یکی از عیب های شفاف سیستم بانکداری، کسر هزینه کارمزد به هنگام انتقال سرمایه به دیگران است که همه بانک ها این کارمزد را دریافت می کنند و بجز این مشکل یک مشکل بزرگ دیگر در سیستم های بانکی این است که اگر سرور مرکزی بانک ها آسیب ببیند تمام حساب های ساخته شده در بانک ها از بین می رود و دیگر نمیتوان به آنها دسترسی داشت که این یک ضعف بسیار شدید در این سیستم است.
در این سمت، فناوری بلاکچین به همه کاربران دنیا این امکان را می دهد تا به صورت شبانه روزی هرگونه تراکنشی را که دوست داشتند انجام دهند و از بابت امنیت اطلاعات خود خیالشان راحت باشد. دلیل آن این است که این اطلاعات توسط هیچ واسطه ای مانند بانک ها کنترل نمی شود و همه چیز در نظر کاربران این شبکه است. سیستم بلاکچین برتری های بی نظیری نسبت به سیستم های بانکی دارد که در پایین به برخی از این ویژگی های جذاب از بلاکچین در مقابل سیستم های بانکی خواهیم پرداخت :
- پرداخت کارمزد بسیار کم به صرافی ها
- شفافیت در انتقال پول
- سیستم توزیع شده و غیر قابل هک
- امکان انجام تراکنش به صورت ناشناس
- عدم نیاز به واسطه ها
- امنیت بسیار بالای شبکه
- پایداری اطلاعات
- غیر قابل ویرایش و یا حذف کردن تراکنش ها
- سرعت بالا
- امکان جابجایی دارایی بدون در نظر گرفتن فاصله ی جغرافیایی
- نبود نهاد مرکزی برای پیگیری
و …
لایه های فناوری بلاکچین
فناوری و شبکه فوق امنیتی بلاکچین ترکیبی از چندین فناوری موجود و روز دنیا است که تمام تراکنش های این شبکه در یک محل توزیع شده به اسم (DLT) ذخیره می شوند. این سیستم حرفه ای برای احراز هویت کاربران شبکه از لایه های فناوری جذابی استفاده می کند تا همه کاربران بتوانند قبل از ورود به شبکه به صورت کامل احراز هویت شوند و بعد از آن به شبکه Node ها وارد شود.
بلاکچین برای احراز هویت کاربران خود از 5 لایه ی اصلی استفاده می کند که عبارت اند از :
- لایه زیرساخت سخت افزاری : اساسی ترین لایه در بلاکچین که هدف آن اعتبار سنجی تراکنش ها و ذخیره آن ها در بلاک های زنجیره است.
- لایه داده : این لایه تعیین کننده این است که اطلاعات وارد شده در بلاک رمزنگاری می شود و غیر قابل حذف و یا ویرایش است.
- لایه شبکه : این لایه وظیفه ی ایجاد یک شبکه P2P در بلاکچین را دارد تا بتواند تمام نود ها را در شبکه به هم متصل کند. همچنین مسئول سیستم پیام رسانی بلاک ها قبل از ذخیره است.
- لایه اجماع : این لایه معتبر بودن تراکنش های موجود در بلاکچین را بررسی می کند و این لایه اطلاعات را با الگوریتم های مختلف قرارداد بندی می کند.
- لایه کاربردی : همه کاربران از طریق این لایه با سیستم بلاکچین در ارتباط هستند و کاربران به تمام قرارداد های خود و تراکنش های خود در این لایه دسترسی دارند.
انواع بلاکچین های موجود
به صورت کلی فناوری جذاب بلاکچین، دارای انواع مختلفی است که در این قسمت قصد داریم تا انواع آن را مورد بررسی قرار دهیم و هر کدام را به صورت جداگانه برای شما عزیزان شرح دهیم. ما به صورت کلی 4 نوع فناوری بلاکچین داریم که عبارت اند از :
- بلاکچین های عمومی : در این شبکه ی جذاب که از اسم آن هم مشخص است، هر کاربری می تواند به آسانی به شبکه ملحق شود و تراکنش های موجود را تایید کند. دو نمونه از این بلاکچین های موجود در دنیای امروزی، بیت کوین و اتریوم است.
- بلاکچین های خصوصی : برخلاف بلاکچین های عمومی، این نوع از فناوری بلاکچین، خصوصی است و توسط سازمان ها و گروه های هدفمند راه اندازی می شود و فقط کاربران خودشان به آن دسترسی دارند. این نوع بلاکچین توسط یک سازمان مرکزی مدیریت و کنترل می شود.
- بلاکچین های ترکیبی یا هیبرید : در این نوع از بلاکچین، شبکه به صورت عمومی و خصوصی در اختیار کاربران قرار می گیرد و سازمان است که تعیین می کند که کدام کاربران به داده های بلاک دسترسی داشته باشند و کدام یک دسترسی نداشته باشند.
- بلاکچین های کنسرسیومی : این نوع از بلاکچین به نوع فدرالی هم شناخته می شود. در این بلاکچین رویه های اجماع توسط گره های موجود در شبکه ها کنترل می شود.
معرفی دوره های آموزش بلاکچین آکادمی کدیاد
اگر شما عزیزان تا به اینجای کار به هر نحوی به این فناوری جذاب علاقه مند شده اید و در ذهن خود حس کردید که دوست دارید تا در این محبث کمی بیشتر پیش بروید و به مباحث آن در برنامه نویسی بپردازید و یا دوست دارید تا تبدیل به یک برنامه نویس بلاکچین شوید، ما در آکادمی برنامه نویسی کدیاد، دوره های جذابی در راستای یادگیری فناوری بلاکچین داریم که برای شما عزیزان می تواند یک مسیر جذاب و حرفه ای برای یادگیری این فناوری و برنامه نویسی شبکه ی آن ایجاد کند.
یکی از دوره های جذاب بلاکچین آکادمی کدیاد، دوره آموزش مقدماتی تا پیشرفته بلاکچین است که در این دوره ی آموزشی جذاب تمام مقدمات و مهارت های پیشرفته ی این فناوری را فرا خواهید گرفت. یکی دیگر از دوره های آموزشی آکادمی ما در این حوزه، دوره آموزش مفاهیم پایه بلاکچین است که در ابتدا پیشنهاد می شود تا در این دوره شرکت کنید و تمام مفاهیم پایه این فناوری شگفت انگیز را فرا گیرید.
سخن پایانی
در جهانی که اطلاعات به سرعت نور منتقل میشوند و اعتماد به منابع سنتی هر روز بیشتر به چالش کشیده میشود، فناوریهایی مانند بلاکچین، نوری نوین بر مسیر آینده می باشند. این فناوری فراتر از رمز ارزها، رویکردی نو برای مدیریت داده، شفافیت، و امنیت ارائه میدهد. آشنایی با بلاکچین، تنها یک قدم به سوی آینده ای هوشمندتر نیست، بلکه نگاهی به تحول بنیادین در نحوه تعامل انسانها با دنیای دیجیتال است. مسیری که در آن واسطهها جای خود را به اعتماد سیستمی میدهند و هر تراکنش داستانی شفاف و تغییرناپذیر خواهد بود. دنیایی که با بلاکچین شروع میشود، تنها به رمز ارز ختم نمیشود؛ بلکه دری به سوی کاربردهایی گستردهتر، ایمن تر و خلاقانه تر میگشاید. شاید وقت آن رسیده تا بیشتر از گذشته با این فناوری آشتی کنیم و آن را نه فقط یک مفهوم، بلکه بخشی از آینده خود بدانیم.
سوالات متداول
1. چرا همه درباره بلاکچین صحبت میکنند، ولی کمتر کسی آن را دقیق میشناسد؟
زیرا بلاکچین اغلب با مفاهیم پیچیده فنی معرفی میشود و بیشتر مردم آن را تنها در ارتباط با رمز ارزها شنیدهاند. از طرفی اطلاعات زیادی به صورت سطحی و پراکنده در اینترنت وجود دارد که باعث میشود افراد درک درستی از عملکرد واقعی این فناوری نداشته باشند. عدم آموزش ساده و قابل فهم نیز باعث میشود این فناوری در ذهن بسیاری همچنان مبهم باقی بماند.
2. آیا بلاکچین فقط برای بیت کوین و ارزهای دیجیتال ساخته شده است؟
در ابتدا بلاکچین برای ثبت امن تراکنشهای رمز ارزها طراحی شد، اما امروزه کاربردهای آن بسیار گستردهتر شده است. از بلاکچین میتوان در رایگیری الکترونیکی، زنجیره تامین کالا، صنعت بیمه، حوزه بهداشت و درمان و حتی بازیهای آنلاین استفاده کرد. در واقع، این فناوری در هر زمینهای که نیاز به ثبت داده به صورت امن و بدون واسطه باشد، قابل استفاده است.
3. چطور میشود به اطلاعات موجود در بلاکچین اعتماد کرد؟
اطلاعات در بلاکچین بعد از ثبت دیگر قابل تغییر یا حذف نیستند و توسط هزاران کامپیوتر در سراسر جهان تایید میشوند. همین ویژگی باعث میشود که تقلب یا دستکاری اطلاعات تقریبا غیر ممکن باشد. شفافیت و رمزنگاری پیشرفته باعث شده این سیستم نسبت به پایگاههای داده سنتی اعتماد پذیری بیشتری داشته باشد.
4. آیا استفاده از بلاکچین در زندگی روزمره مردم امکانپذیر است؟
بله، هرچند هنوز بسیاری از کاربردهای آن در حال توسعهاند، اما در برخی کشورها از بلاکچین در رایگیری، احراز هویت دیجیتال، قراردادهای هوشمند، ثبت املاک و حتی خرید و فروش انرژی استفاده میشود. با پیشرفت تکنولوژی، این کاربردها گسترده تر خواهند شد و نقش بلاکچین در زندگی روزمره پررنگتر میشود.
5. آیا بلاکچین واقعا امنیت کامل دارد؟
هیچ فناوری امنیت کامل و مطلق ندارد، اما بلاکچین بهدلیل ساختار غیرمتمرکز، رمزنگاری قوی و الگوریتمهای اجماع، یکی از امنترین ساختارهای ذخیرهسازی اطلاعات در جهان شناخته میشود. نفوذ به این سیستم بهشدت سخت و پرهزینه است و همین موضوع آن را به یک گزینه قابل اعتماد برای ثبت دادهها تبدیل کرده است.