راهنمای جامع استخدام برنامه‌نویس از نگاه کارفرما

راهنمای جامع استخدام برنامه‌نویس از نگاه کارفرما

 

در بسیاری از اوقات ما به فرصت های شغلی موجود در سایت های مختلف کاریابی به چشم یک برنامه نویس نگاه کردیم و با خوب و بد آنها روبرو شدیم. در بسیاری از مواقع هم متوجه آگهی های با اصالت و جذاب و همچنین آگهی هایی که استاندارد های لازم را ندارند شده ایم. اما این بار قصد داریم تا از نگاه یک کارفرما به این قضیه نگاه کنیم و در کنار هم به دل چالش ها و نکات کلیدی استخدام یک برنامه نویس برویم. 

یکی از مهارت های بسیار مهم کارفرما، مهارت استخدام و اعتبار سنجی برنامه نویسان است که به او کمک می کند تا بتواند برنامه نویسان متخصص و خلاق را برای قسمت های مختلف تیم انتخاب کند. در این مقاله از آکادمی برنامه نویسی کدیاد قصد داریم تا از نحوه انتشار یک موقعیت شغلی برای استخدام تا اشتباهات رایج کارفرمایان هنگام استخدام برنامه نویس به صورت مفصل صحبت کنیم و یک بار برای همیشه با این چالش ها به عنوان یک کارفرما روبرو شویم و این مسائل را به درستی حل کنیم. اگر شما هم یک کارفرما هستید و دوست دارید تا پروسه ی استخدام یک برنامه نویس را به صورت استاندارد انجام دهید، این مقاله برای شماست … 

 

نحوه انتشار یک آگهی جذاب برنامه نویسی

میتوان به صراحت گفت که اولین چیزی که برنامه نویس با آن روبرو می شود آگهی شما در سایت های کاریابی است. پس اولین قدم شما برای تبدیل شدن به یک کارفرمای خوب و استاندارد، بررسی ضعف های خود در نحوه ی انتشار یک آگهی برنامه نویسی است. 

انتشار یک آگهی جذاب برنامه نویسی اولین و مهمترین قدم برای جذب یک برنامه نویس حرفه ای است. به عبارت دیگر باید بگوییم که شما به عنوان کارفرما باید آگهی خود را به قدری جذاب و زیبا بنویسید که کارجو در یک نگاه جذب قالب و محتویات آگهی استخدام شما شود و به خواندن ادامه آن علاقه مند شود. نوشتن یک آگهی استخدام جذاب به شرکت یا مجموعه ی شما اعتبار می بخشد. در ادامه به برخی از نکات جذاب برای نوشتن و منتشر کردن یک آگهی جذاب برنامه نویسی خواهیم پرداخت : 

 

  • عنوان آگهی باید دقیق و جذاب باشد : بسیاری از آگهی ها را دیده ایم که عنوان جذابی ندارند و تنها عنوان را به سرعت نوشته اند. برای مثال عنوان مقاله را به این صورت بنویسید : (استخدام دورکاری برنامه نویس Senior فرانت اند React.js) در این عنوان شما با دقت نوشته اید که دقیقه به دنبال چه کسی می گردید.
  • یک مقدمه جذاب اما کوتاه همراه با مزایای شغلی بنویسید : بعد از نوشتن عنوان، یک مقدمه کوتاه اما جذاب همراه با مزایای شغلی برای برنامه نویس بنویسید.
  • نیازمندی ها و مسئولیت ها را با دقت مشخص کنید : دقیقا در آگهی بنویسید که به مهارت هایی در این فرصت شغلی نیازمند هستید و از توضیحات اضافی جدا پرهیز کنید. همچنین از نوشتن مهارت های طولانی و فرعی بپرهیزید.
  • لحن نوشتار شما بسیار مهم است : در آگهی های استخدام خیلی خشک و رسمی متن را ننویسید و سعی کنید تا با کارجو (برنامه نویس) راحت صحبت کنید اما در چارچوب نوشتاری. به او دلگرمی دهید تا بیشتر جذب آگهی شما شود.
  • پاداش و مزایا را شفاف بنویسید : اگر موقعیت شغلی شما دارای پاداش و مزایا است حتما در آن به صورت واضح ذکر کنید و از توضیحات طولانی جدا پرهیز کنید.
  • یک پلتفرم خوب برای انتشار انتخاب کنید : از بین سایت های کاریابی بهترینشان را برای جذب برنامه نویس انتخاب کنید و سعی کنید در همه سایت های پربازدید این موقعیت شغلی را منتشر کنید.

 

مهم ترین مهارت هایی که باید در برنامه نویس کشف کنید

قدم بعدی شما به عنوان کارفرما در مصاحبه کشف مهارت های نهفته در برنامه نویس است. شاید برای شما در ابتدا این کار بسیار سخت باشد اما تنها نیاز است که برنامه نویس را به خوبی بشناسید و به تمام ویژگی های او بنگرید. به صورت کلی مهارت هایی که باید در یک برنامه نویس کشف کنید در 3 دسته ی شگفت انگیز قرار میگیرد که عبارت اند از : 

 

  1. مهارت های فنی
  2. مهارت های حل مسئله و چالش
  3. مهارت های نرم

 

ولی خب بیایید تا در مورد هر کدام با جزئیات بیشتر صحبت کنیم تا این موضوع را متوجه شویم که چگونه می توانیم این مهارت ها را در درون یک برنامه نویس کشف کنیم.

 

  • مهارت های فنی (مرتب با موقعیت شغلی آگهی): 

از برنامه نویس بپرسید که برای موقعیت شغلی شما به چه مهارت های فنی از جمله (زبان های برنامه نویسی، فریم ورک ها و یا کتابخانه ها) مسلط است؟ همچنین مهارت های فنی پایه مانند Git و  Github و کار با پایگاه داده را فراموش نکنید. برای فهمیدن مهارت های فنی می توانید یک تست عملی به صورت live coding از برنامه نویس دریافت کنید. 

 

  • مهارت های حل مسئله و نحوه مقابله با چالش: 

سعی کنید که در ابتدا ذهن برنامه نویس را به چالش بکشید و او را در چالش قرار دهید. برای این کار می توانید از او سوالات چالشی و حل مسئله بپرسید. همچنین برای تست ذهن و مهارت های حل مسئله او می توانید تست عملی دریافت کنید، اما سختگیرانه به این موضوع اصلا نگاه نکنید و این اجازه را به او بدهید تا به دل تجربه ها برود. 

 

  • مهارت های نرم (Soft Skills): 

به صراحت می توان گفت که نبود مهارت های نرم می تواند باعث تخریب مهارت های فنی در تیم برنامه نویسی شود. یکی از مهم ترین مهارت های نرمی که برنامه نویس باید آن را بلد باشد، کار تیمی و ارتباط موثر است. در کنار آن به مهارت هایی مانند انعطاف پذیری، مدیریت چالش و اشتیاق به یادگیری را فراموش نکنید. 

 

چگونه یک مصاحبه ی فنی استاندارد داشته باشیم؟

احتمال دارد که الان این سوال در ذهن شما باشد که چگونه می توانیم یک مصاحبه فنی استاندارد داشته باشیم که هر دو طرف از آن لذت ببرند و جذب آن شوند؟ به زبان ساده باید بگوییم که مصاحبه فنی دقیق شما کلید شناسایی یک برنامه نویس شایسته برای آن موقعیت شغلی است. 

این را در نظر داشته باشید که ایجاد یک فضای نامنظم ذهنی و ناشایسته برای برنامه نویس می تواند باعث این شود که شما برنامه نویسان شایسته برای این موقعیت شغلی را برای همیشه از دست بدهید. برای اینکه بتوانید یک مصاحبه ی فنی استاندارد با برنامه نویس داشته باشید باید حتما چندین مرحله را به نوبت طی کنید تا بتوانید این شناسایی را انجام دهید. این مراحل عبارت اند از : 

 

  1. اهداف مصاحبه ی فنی را روی کاغذ به صورت دقیق بنویسید.
  2. ایجاد مقدمات سوالات فنی درباره زندگی برنامه نویس
  3. پرسیدن سوالات فنی و تجربیات برنامه نویس
  4. ارزیابی ستاره ای برنامه نویس از 1 تا 5
  5. ارزیابی مهارت های حل مسئله و مهارت های نرم همراه با چک لیست مخصوص
  6. ساخت یک Overview یا نتیجه ی مصاحبه برای برنامه نویس

و …

 

این مراحل می تواند با درخواست خودتان کم یا اضافه شود تا بتوانید نسبت به تفکر خودتان یک برنامه نویس شایسته را برای این مهارت شغلی انتخاب نمایید.

 

مراحل بررسی رزومه برنامه نویسان

یکی از مهم ترین کارها قبل از فراخوانی برنامه نویس برای مصاحبه ی حضوری، بررسی دقیق رزومه برنامه نویس با دقت بالا است. بسیاری از رزومه ها در خارج از کشور توسط ربات های مخصوص چک  می شود که در آن جا استاندارد بودن رزومه برنامه نویس بسیار مهم است و دلیل آن این است که اگر رزومه ی برنامه نویس با استاندارد های ربات رزومه بین، متناسب نباشد، سریعا رد خواهد شد.

اما در کشور های دیگر مانند ایران هنوز هم رزومه برنامه نویس توسط یک نیروی انسانی دیده می شود که در این قسمت این فرد باید یک دید سیستماتیک به رزومه کارجو داشته باشد. فرض کنید که تعداد بسیاری رزومه برای یک موقعیت شغلی شما ارسال شده است، خوب در اینجا باید دقیقا چه کار کنیم؟ اصلا نگران نباشید، بیایید تا مرحله به مرحله آن ها را غربالگری کنیم …

 

  1. غربالگری اولیه روزمه ها :  به سرعت رزومه هایی که برای آن موقعیت شغلی نیستند و یا غلط املایی دارند را حذف کنید. همچنین اگر رزومه دارای ساختار دقیقی نیست می توانید آن را به سرعت رد کنید. 
  2. ارزیابی عمیق تر رزومه ها :  در مرحله دوم، رزومه ها را با دقت بیشتری مشاهده کنید. برای این کار می توانید به تجربیات شغلی، مهارت های کلیدی و نمونه کارها نگاه کنید.
  3. مشاهده نوشته های غیرممکن :  بسیاری از برنامه نویسان در نوشتن مهارت های اضافی و یا غیر ممکن کوتاهی نمی کنند. برای مثال نوشتن اینکه "من به 10 زبان برنامه نویسی بسیار مسلط هستم".
  4. ارزیابی و امتیاز دهی با سیستم ستاره : به رزومه بررسی شده کامل امتیاز دهید. می توانید برای این کار از 1 تا 5 ستاره به آن امتیاز دهید.
  5. انتخاب رزومه های صد در صد متناسب : در مرحله ی آخر شما به عنوان کارفرما می توانید، از بین رزومه های متناسب با موقعیت شغلی پست شده، تعدادی از افراد را انتخاب کنید و از آنها بخواهید تا در زمان مناسب برای مصاحبه ی حضوری به شرکت و یا مجموعه حضور به عمل آورد.

 

مراحل جذب برنامه نویسان حرفه ای

حالا که با بسیاری از اصول اولیه نحوه استخدام برنامه نویس از نگاه کارفرما آشنا شده اید وقت آن رسیده است تا به سراغ مراحل جذب یک برنامه نویس حرفه ای برویم. برای اینکه بتوانید برنامه نویسان حرفه ای را جذب کنید باید 7 مرحله ی جذاب را به عنوان یک کارفرما پشت سر بگذارید تا به صورت صحیح و استاندارد رزومه ی قویترین فرد های نیازمند شغل را انتخاب کنید. این مراحل عبارت اند از : 

 

  1. تعریف دقیق نیازمندی ها در آگهی استخدام
  2. نوشتن یک مزیت جذاب مانند پاداش در عنوان و یا مقدمه
  3. خلاقیت در نوشتن آگهی و انتشار در سایت های معروف
  4. بررسی رزومه ها با دقت بیشتر
  5. انجام فرآیند بررسی مهارت های فنی به صورت استاندارد
  6. پیشنهاد های جذاب برای دلگرمی
  7. پذیرش و جذب برنامه نویس منتخب

 

با استفاده از 7 مرحله ی بالا می توانید به آسانی نسبت به نیاز آگهی استخدام خود برنامه نویسان حرفه ای را استخدام کنید، اما نکته ای که حائز اهمیت است این است که به تجربه ی کاری وی هم نگاهی بیندازید.

 

آیا برنامه نویس دورکار استخدام کنیم؟ مزایا و چالش ها

در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به سراغ سوالی برویم که همیشه ذهن کارفرمایان را به خود جلب کرده است. سوال این است که آیا اگر فردی با قابلیت دورکاری اما بسیار حرفه ای به موقعیت شغلی شما مراجعه کرد و Apply انجام داد، قبول کنیم یا خیر؟ 

به صورت کلی در مورد این موضوع می توان بسیار تامل کرد اما استخدام یک برنامه نویس دورکار از نظر من یکی از استراتژیک ترین تصمیمات در شرکت یا مجموعه است زیرا در کنار داشتن مزایای خوب و درجه یک باید برنامه نویس دورکار از سابقه ی شغلی کمی هم برخوردار باشد. این سابقه ی شغلی کم باعث شده است تا با مهارت های پایه دورکاری آشنا باشد و قبلا در این شرایط بوده باشد. 

استخدام برنامه نویس دورکار برای مجموعه خود باعث دسترسی به مزایایی مانند : 

 

  • دسترسی به استعداد های سراسر جهان
  • صرفه جویی در هزینه ها
  • افزایش و بالا بردن بهره وری در مجموعه 
  • مزیت رقابتی بهتری در جذب نیروی متخصص

و …

 

در کنار داشتن این مزیت های جذاب، استخدام یک برنامه نویس دورکار باعث می شود تا کارفرما با چالش های جدی روبرو شود. استخدام یک فرد دورکار و ارتباط گرفتن با آن در فرآیند استخدام یکی از سخت ترین کارها است. برخی از این چالش ها عبارت اند از : 

 

  • مشکلات ارتباطی با برنامه نویس
  • عدم نظارت درست بر کار به صورت دقیق
  • مسائل امنیتی مانند لو رفتن اطلاعات
  • تفاوت های زمانی و مکانی کارفرما و برنامه نویس دورکار

و …

 

البته این نکته را در نظر بگیرید که اگر برنامه نویسان دورکار را استخدام کردید می توانید تعداد بسیار زیادی از افراد متخصص را بدون اشغال فضای فیزیکی در یک محیط امن جمع کنید و از همه مهارت های آن ها در موقعیت های درست استفاده کنید.

 

اشتباهات رایج کارفرمایان هنگام استخدام برنامه نویس

پس از این توضیحات، این انتخاب شما به عنوان کارفرما است که آیا دوست دارید تا از آنها پیروی کنید و یا خیر؟ کارفرمایی موفق است که بتواند در شرایط مختلف تجربه کسب کند و افراد متخصص و شایسته را برای یک موقعیت شغلی از دست ندهد و بلکه آنها را بیشتر جذب کند.

برخی از اشتباهات توسط کارفرما می توانند شرکت را در خطر بزرگی بی اندازند. فرض کنید که مجموعه در حال دست و پنجه نرم کردن با مشکلات مشخص و مهم است که کارفرما باید برای حل این مشکل به دنبال یک فرد کاردان باشد. برای پیدا کردن آن فرد این اشتباهات رایج هنگام استخدام برنامه نویس را از دست ندهید و کمی به آن ها تفکر کنید. برخی از این اشتباهات عبارت اند از : 

 

  • بررسی رزومه صرفا براساس مدرک تحصیلی
  • گرفتن تصمیمات احساسی و عجولانه
  • عدم توانایی در نوشتن یک آگهی خوب
  • نادیده گرفتن مهارت های نرم
  • گرفتن تست های غیر استاندارد تنها برای پذیرفته شدن شخص
  • عدم تطابق حقوق پیشنهادی  و اختلاف بسیار زیاد آن با حقوق اصلی در جامعه
  • نادیده گرفتن فرهنگ سازمانی

و …

 

سعی کنید که به عنوان یک کارفرما، این اشتباهات اساسی را هیچگاه انجام ندهید و یا اگر یکی از این اشتباهات رخ داد، به پیوسته ی آن اجازه هیچ اشتباه دیگری را ندهید و با تمرکز بر روی این مسئله به مسائل جدی تری دقت کنید.

 

سوالات متداول

1. چرا در بیشتر مواقع برنامه نویس خوب را نمی توانیم به درستی شناسایی کنیم؟ 

در بیشتر مواقع به دلیل این است که آگهی ما به قدری برای برنامه نویس جذاب نیست که نمی توانیم آن را جذب کنیم. برنامه نویس حرفه ای به دنبال یک موقعیت شغلی استاندارد و با اصالت است که به او اعتماد به نفس دهد. پس در نوشتن نحوه آگهی بسیار دقت کنید.

2. سه دسته ی مهارت های اصلی که یک برنامه نویس باید داشته باشد چیست؟ 

مهارت های اصلی که باید در مصاحبه از برنامه نویس در مورد آنها بپرسید، عبارت اند از : (مهارت های فنی، مهارت های حل مسئله و مهارت های نرم).

3. آیا برنامه نویس دورکار برنامه نویس بدی است؟ 

خیر، اصلا اینطور نیست. برنامه نویس دورکار یک موقعیت بهتر برای شرکت است. اگر اینگونه برنامه نویس ها به درستی و با استفاده از استاندارد های حال حاضر دنیا استخدام شوند، می توانند باری مجموعه موفقیت بیافرینند.

4. چرا برای استخدام نباید به مدرک تحصیلی زیاد دقت کرد؟ 

این موضوع در سراسر دنیا وجود دارد و می توان گفت که بسیاری از برنامه نویسان حرفه ای در حال حاضر حتی یک مدرک ساده هم از دانشگاه دریافت نکرده اند و تمام دانشی که به دست آورنده اند در دل پروژه بوده است.

5. نتیجه ی نوشتن یک آگهی شغلی خوب چیست؟ 

اگر بتوانید که یک آگهی شغلی بسیار جذاب بنویسید، این قول را به شما خواهم داد که برنامه نویسان بسیار زیادی جذب آگهی شما می شوند و یا حتی برای آن اگهی رزومه ارسال می کنند. برای جذاب شدن آگهی باید آگهی را جوری بنویسید که با استاندارد های روز دنیا همخوانی داشته باشد