00:00/00:00

1x

ساسان صفری

ساسان صفری

2,107 بازدید

مسیر یادگیری برنامه‌نویسی اندروید

در این مقاله بطور کامل مسیر یادگیری برنامه نویسی اندروید را توضیح می‌دهیم و می‌گوییم که از کجا و چگونه باید شروع کنید تا به یک توسعه دهنده اندروید موفق تبدیل شوید.

اگر وارد این صفحه شدی، احتمالا راجب برنامه نویسی اندروید شنیده‌ای و می‌خواهی بدانی که چه مسیری در پیش رو داری و چکار باید کرد؟ ما در این مقاله مسیر یادگیری برنامه نویسی اندروید را از صفر تا صد به شما توضیح خواهیم داد و بهترین و آسان‌ترین راه را برای رسیدن به درآمد از آن به شما خواهیم گفت.

این مسیر پر از ماجراجویی، خلاقیت و فرصت‌های بی‌حد و مرز می‌باشد. در این راهنمای جامع، با هم پیچیدگی‌های دنیای برنامه‌نویسی اندروید را کشف می‌کنیم و یک نقشه راه واضح برای رسیدن به مهارت بالا را در اختیار شما قرار می‌دهیم. پس با ما همراه شو تا مسیر تبدیل شدن به یک توسعه دهنده اندروید حرفه‌ای را بررسی کنیم.

 

چرا برنامه‌نویسی اندروید؟

اپلیکیشن‌های موبایل به بخش جدایی‌ناپذیر زندگی روزمره ما تبدیل شده‌اند و اندروید، به عنوان پر‌کاربرترین سیستم‌عامل موبایل دنیا، فرصت‌های بی‌نظیری را برای توسعه‌دهنده‌ها فراهم کرده است. بعلاوه، در دنیای امروز تقاضا برای توسعه‌دهندگان حرفه‌ای اندروید به شدت در حال افزایش است. بنابراین، فرصت‌های شغلی بسیاری را به همراه خواهد داشت و با یادگیری آن، آینده شغلی شما تضمین خواهد شد.

فرقی نمی‌کند که به چه دلیلی وارد این حوزه می‌شوید. برنامه نویسی اندروید شما را وارد دنیایی پر از ماجراجویی می‌کند که می‌توانید به روش‌های مختلفی از آن کسب درآمد کنید و وارد دنیای کار شوید. مقدمه چینی کافیست و وقت ورود به مباحث اصلی و فنی می‌باشد!

 

پیش‌نیازهای ورود به دنیای برنامه‌نویسی اندروید

قبل از اینکه یادگیری برنامه نویسی اندروید را شروع کنید، لازم است تا یک‌سری پیش نیاز‌ها را بدانید. آشنایی با الگوریتم و فلوچارت، پیش نیاز یادگیری هر زبان برنامه نویسی می‌باشد و به شما دانش لازم برای درک عملکرد برنامه نویسی را می‌دهد. برای یادگیری آن می‌توانید دوره کوتاه آموزش الگوریتم و فلوچارت آکادمی کدیاد را بصورت رایگان تماشا کنید. همچنین، اگر مباحثی از قبیل متغیرها، توابع و ساختارهای کنترلی را بدانید، یک گام جلوتر می‌افتید و مسیر هموار‌تری در پیش خواهید داشت.

البته، لازم به ذکر است که دانستن این موارد واجب نیست و اگر منبع خوبی برای آموزش انتخاب کنید، همه‌ی آن‌ها را از صفر فرا خواهید گرفت.

علاوه بر این‌ها، داشتن یک ذهن کنجکاو و اهل حل مسئله، به همراه علاقه به تکنولوژی، می‌تواند سوخت و انگیزه لازم برای ادامه مسیر را به شما بدهد.

 

نقشه راه برنامه نویسی اندروید

 

معرفی نقشه راه و مراحل یادگیری برنامه نویسی اندروید

حال، بیایید تا نقشه راه برنامه نویسی اندروید را بررسی کنیم و قدم به قدم پیش برویم تا به یک توسعه دهنده‌ی اندروید حرفه‌ای تبدیل شویم.

 

گام اول: انتخاب زبان برنامه‌نویسی

طبیعتا اولین گام شما برای شروع، انتخاب یک زبان برنامه نویسی مناسب می‌باشد که حساسیت زیادی دارد. شما دو راه دارید:

  1. زبان کاتلین
  2. زبان جاوا (Java)

هر دو زبان عملکرد خارق‌العاده‌ای در این حوزه دارند و نمی‌توان اختلاف زیادی میان آن‌ها قائل شد. اما از آنجایی که ماندن در این دوراهی شرایط سختی است، ما به شما زبان کاتلین را پیشنهاد می‌کنیم. جاوا زبان قدرتمندی است و پایداری خوبی برای توسعه اندروید دارد. اما کاتلین را می‌توان مدرن‌تر دانست.

امروزه، از زبان برنامه نویسی کاتلین (Kotlin) بعنوان یک زبان شسته رفته، مدرن و آسان‌تر نسبت به جاوا یاد می‌شود. از همه مهم‌تر، Kotlin توسط گوگل پیشنهاد و برای اندروید پشتیبانی می‌شود. کاتلین، خصوصیات مهمی دارد که هم امنیت آن را بالا می‌برد، هم حجم کدها را پایین می‌آورد و هم کار را راحت‌تر می‌کند. در یک جمله، کدنویسی با آن تمیز و خوانا‌تر است!

برای یادگیری Java می‌توانید دوره جامع آموزش جاوا کدیاد را بصورت کاملا رایگان تماشا کنید.

ویژگی‌های زبان برنامه نویسی کاتلین:

از ویژگی‌های کاتلین می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • Null safety: با این قابلیت می‌توان از خطاها و مشکلات NullPointerException دوری کرد.
  • Extension function: استفاده از این توابع، خوانایی کد را هنگام کار با المان‌های رابط کاربری (UI) بالا می‌برد.
  • سازگاری با جاوا: این زبان با جاوا و کتابخانه‌های سمت جاوا سازگاری دارد.
  • Smart casts: این قابلیت برای ساده‌تر کردن کد هنگام کار با داده‌های nullable استفاده می‌شود.
  • کدنویسی تمیز: همانطور که گفته شد، کدهایی که با کاتلین نوشته می‌شوند، تمیز و خواناتر می‌باشند.

پس کاتلین یک گزینه مناسب برای شروع برنامه نویسی اندروید می‌باشد.

برای تصمیم گیری بهتر و کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به مقاله برنامه نویسی اندروید با چه زبانی بهتر است؟ نگاهی بیاندازید.

 

پیش نیاز‌های یادگیری برنامه نویسی اندروید

 

گام دوم مسیر یادگیری برنامه نویسی اندروید: نصب ابزارهای برنامه‌نویسی

پس از اینکه زبان مورد نظرتان را انتخاب کردید، شما به یک محیط برای شروع برنامه نویسی و کد زدن نیاز دارید که به آن IDE می‌گویند. محیطی که برای برنامه نویسی اندروید بکار می‌رود، اندروید استودیو (Android Studio) نام دارد که هر‌آنچه نیاز دارید را در اختیار شما قرار می‌دهد.

ابتدا این IDE را دانلود و نصب می‌کنید و مانند یک بچه شروع به دستکاری آن می‌کنید، تا با پیکربندی محیط و تنظیمات و رابط کاربری آن آشنا شوید. اگر نتوانید به خوبی با اندروید استودیو کار کنید، کدنویسی در آن کار طاقت‌فرسایی خواهد شد.

 

گام سوم: یادگیری زبان برنامه نویسی کاتلین

حالا وقت یادگیری زبان برنامه نویسی اندرویدی است که انتخاب کرده‌اید. فرقی نمی‌کند که به سراغ کاتلین بروید یا جاوا! اصول برنامه نویسی شبیه به یکدیگر هستند و تنها قواعد دستوری یا سینتکس آن‌ها فرق می‌کند.

توجه داشته باشید که یادگیری شما باید عملی باشد و هر کدام از موارد زیر را که فرا گرفتید، بصورت عملی در پروژه‌های کوچک آن را تمرین کنید.

  • مفاهیم پایه و سینتکس کاتلین:

در ابتدا به سراغ مفاهیم پایه و سینتکس‌ها می‌روید و مواردی از قبیل متغیرها، توابع، ساختارهای کنترلی، انواع داده‌ها و… را یاد می‌گیرید.

  • برنامه‌نویسی شی‌گرا (OOP):

سپس، یک قدم فراتر می‌گذارید و به سراغ برنامه نویسی شی‌گرا می‌روید. در این گام شما با مباحثی از قبیل کلاس‌ها، اشیاء، وراثت، پلی مورفیسم، انکپسوله کردن و رابط‌ها آشنا می‌شوید. این موارد کمی پیچیده به نظر می‌رسند اما اگر مفهوم آن را درک کنید، بسیار ساده خواهند بود.

  • ساختار داده و الگوریتم‌ها:

ساختار داده و الگوریتم‌ها بخش آخری است که شامل آرایه، لیست، دیکشنری، الگوریتم‌های جستجو، مرتب سازی و… می‌شود. شما با یادگیری این بخش، پرونده‌ی زبان کاتلین را خواهید بست و به خوبی آن را فرا گرفته‌اید.

اکنون وقت آن است که نوشتن پروژه‌های مختلفی را تمرین کنید تا کدنویسی با زبان کاتلین برای شما راحت شود و به مرحله بعد بروید.

 

گام چهارم نقشه راه برنامه نویسی اندروید: آشنایی با ساختار اندروید:

حالا که هم به زبان برنامه نویسی و هم کار با IDE مسلط شده‌اید، وقت آشنایی با ساختار اندروید رسیده. شما باید به خوبی موارد زیر را درک کنید:

  • مفهوم Gradle:

سیستم ساخت پروژه‌های اندروید: مفهوم گریدل (Gradle) در برنامه‌نویسی اندروید به مدیریت فرآیند ساخت و توزیع برنامه‌های اندروید می‌پردازد. این ابزار به طور خاص برای کامپایل، پک کردن، وابستگی‌ها و مدیریت کدها استفاده می‌شود. اهمیت آن در اتوماسیون فرآیند توسعه نرم‌افزار، بهبود کارایی و کاهش خطاهاست.

  • 5 جزء اصلی برنامه اندرویدی:

بیایید تا با کامپوننت‌های اصلی اندروید یا همان App Components آشنا شویم:

  • Activities: اکتیویتی‌ها بطور خلاصه می‌توانند صفحات جداگانه‌ای که کاربر می‌تواند با آن‌ها تعامل داشته باشد را شامل شوند.
  • Services: می‌توانند سرویس‌هایی در پس زمینه باشند که رابط کاربری نداشته و یک‌سری عملیات تکراری یا طولانی مثل پخش موسیقی و… را انجام دهند.
  • Broadcast Receivers: این‌ها شنونده‌های رویدادها هستند. سیستم عامل اندروید از آن‌ها برای پاسخگویی به رویدادهای سراسر سیستم استفاده می‌کند.
  • Content Providers: مؤلفه‌هایی هستند که داده‌های یک برنامه را در صورت درخواست، به برنامه‌های دیگر ارائه می‌دهند.
  • Intents: برای شرح هدف در برنامه‌نویسی اندروید استفاده می‌شود. این مفهوم به سیستم عامل اندروید می‌گوید که عملیاتی مانند شروع یک اکتیویتی جدید یا ارسال داده‌ها به یک سرویس را انجام دهد.

 

چگونه برنامه نویس اندروید شویم

 

گام پنجم: ارتقای مهارت‌ها

مباحث دیگری نیز هستند که دقیقا نقطه تفاوت شما با یک برنامه نویس مبتدی می‌باشند. یادگیری این موارد است که موجب برتر بودن شما نسبت به رقبایتان در کسب فرصت‌های شغلی خواهد شد. در ادامه آن‌‌ها را برای شما معرفی کرده‌ایم:

  • Interface and Navigation:

شما باید بطور کامل به Interface و اجزای آن مثل textview، فرگمنت‌ها، ادیت تکست، تب‌ها، انیمیشن و… مسلط باشید. Navigation نیز همان سیستم مسیردهی یا روتینگ برنامه شما است که کاربر با استفاده از آن می‌تواند در اپ بگردد و از آن استفاده کند که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

  • Architecture and Design Patterns:

دانش معماری و الگوهای طراحی مثل MVC، MVP، MVVM نیز از مباحث بسیار مهمی هستند که تفاوت شما را با رقبا مشخص می‌کنند.

  • Storage:

به ذخیره‌سازی داده‌ها در حافظه داخلی و خارجی می‌پردازد و شکل‌های مختلفی مثل Data store، File system، Cache و… دارد.

  • Network:

به ارتباط با شبکه و APIها مربوط و از Retrofit، OkHTTP و… در آن استفاده می‌شود.

  • Asynchronism:

برنامه‌نویسی ناهمگام به شکلی از برنامه نویسی می‌گویند که کدها پشت سر هم اجرا نمی‌شوند. این موجب افزایش کارایی می‌شود و کاربردهای بسیاری دارد. در این نوع برنامه نویسی از RxKotlin، WorkManager و… استفاد می‌کنین تا برنامه نویسی Async رو درک کنین.

  • Common Services:

این خدمات در برخی پروژه‌ها بکار می‌آیند. بعضی از این خدمات عبارتند از دوربین، حسگرها، مپ، گوگل پلی سرویس و…

  • Debugging:

اشکال‌زدایی و رفع خطاها هم از مهمترین موارد برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس حرفه‌ای است و اصول خاص خودش را دارد.

  • Testing:

در فرصت‌های شغلی برنامه نویسی، بخصوص در حوزه اندروید می‌بینیم که به Testing نیز نیاز دارند. بنابراین، یادگیری آن ضروری است.

این بود از 5 گام تبدیل شدن به یک برنامه نویس اندروید حرفه‌ای. توجه داشته باشید که تمامی موارد گفته شده کاملا ضروری هستند و اگر می‌خواهید در این حوزه به درجات بالایی برسید، باید به تمامی این مراحل بطور کامل مسلط شوید!

 

بیشتر بخوانید: ابزار جادویی اسنک بار چیست و چه کمکی به برنامه نویسان اندروید می‌کند؟

 

بهترین مسیر یادگیری برنامه نویسی اندروید

 

بازار کار برنامه نویسان اندروید

همانطور که گفتیم، بازار کار برنامه نویسان اندروید در حال حاضر بسیار داغ و پررونق است. با توجه به گسترش روزافزون استفاده از تلفن‌های هوشمند و محبوبیت سیستم عامل اندروید، تقاضا برای توسعه‌دهندگان ماهر در این زمینه به شدت بالا است.

طبق آمار، پیش‌بینی می‌شود که تا سال 2025، به بیش از 26 میلیون توسعه‌دهنده اندروید در سراسر جهان نیاز باشد. این موضوع نشان‌دهنده‌ی فرصت‌های شغلی بسیار زیاد برای کسانی است که به دنبال یادگیری برنامه‌نویسی اندروید هستند.

علاوه بر تقاضای بالا، حقوق برنامه‌نویسان اندروید نیز به طور قابل توجهی بیشتر خواهد شد. به طور میانگین، یک توسعه‌دهنده اندروید در ایران می‌تواند ماهیانه بین 10 تا 50 میلیون تومان درآمد داشته باشد. این رقم با توجه به تجربه، مهارت‌ها و موقعیت جغرافیایی فرد می‌تواند به طور قابل توجهی بیشتر هم باشد.

 

سخن پایانی

در این مقاله نقشه راه برنامه نویسی اندروید را بصورت گام به گام برای شما توضیح دادیم که شامل 5 قدم بود. گفتیم که از کجا باید شروع کنید و به چه ابزارهایی نیاز دارید و اصلا چرا باید این حوزه را انتخاب کنید.

بنابراین طبق بررسی‌هایی که کردیم، مسیر یادگیری برنامه نویسی اندروید کار ساده‌ای نیست! اما قطعا ارزش یادگیری را دارد و هر کس بتواند در این حوزه دوام آورد، به امنیت شغلی و درآمد بسیار خوبی خواهد رسید. حتی این حوزه برای مهاجرت افراد نیز بسیار عالی می‌باشد. اگر فکر می‌کنید که علاقه کافی به برنامه نویسی اندروید دارید، بیش از این وقت را تلف نکنید و همین حالا با آموزش‌های رایگان وبسایت کدیاد شروع کنید.

 

سوالات متداول درباره مسیر یادگیری برنامه نویسی اندروید

  1. چه زبانی برای برنامه‌نویسی اندروید مناسب‌تر است؟

شما برای برنامه نویسی اندروید می‌توانید از دو زبان جاوا و کاتلین استفاد کنید. البته، زبان برنامه نویسی کاتلین امروزه از محبوبیت بیشتری برخوردار است.

  1. برای شروع برنامه‌نویسی اندروید چه ابزارهایی نیاز دارم؟

برای شروع مسیر یادگیری برنامه نویسی اندروید، کافی است تا یک لپ تاپ یا کامپیوتر سطح متوسط داشته باشید و اندروید استودیو را روی آن نصب کنید.

  1. آینده برنامه‌نویسی اندروید چگونه خواهد بود؟

طبق پیش بینی‌های انجام شده، انتظار می‌رود تا سال 2025 به بیش از 26 میلیون برنامه نویس اندروید در جهان نیاز باشد. بنابراین، تقاضا برای استخدام این افراد بالا رفته و در نتیجه افزایش حقوق را تجربه خواهند کرد.

  1. چه چالش‌هایی در مسیر برنامه‌نویسی اندروید وجود دارد؟

امنیت و حریم خصوصی، fragmentation و رقابت در بازار از جمله چالش‌های پیش روی برنامه‌نویسان اندروید هستند.