00:00/00:00

1x

محمد هاشمی

محمد هاشمی

9,559 بازدید

مسیر یادگیری زبان برنامه نویسی جاوااسکریپت

جاوااسکریپت یکی از محبوب‌ترین زبان‌های برنامه نویسی می‌باشد که تقریبا هرکاری می‌کند. با ما باشید تا سریع‌ترین مسیر یادگیری زبان برنامه نویسی جاوااسکریپت را طی کنیم.

پیش از شروع صحبت درباره مسیر یادگیری زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت اجازه دهید تا یک ابهام بسیار مهم را برطرف کنیم. زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت هیچ ارتباطی با زبان جاوا ندارد و تشابه آنها صرفا اسمی است. زبان جاوا اسکریپت در اواخر دهه 1990 برای مرورگرهای وب ارائه داده شد. همان‌طور که احتمالا می‌دانید HTML برای ساختار وب و CSS برای حالت‌دهی به وب‌سایت‌ها مورداستفاده قرار می‌رفتند. هدف از ایجاد جاوا اسکریپت برای پویانمایی وب‌سایت‌ها بود. امروزه بسیاری از اعمالی که ما در وب‌سایت‌ها پیاده‌سازی می‌کنیم از جمله انیمیشن‌ها، اسلایدرها، تعاملی که کاربر با وب دارد و ... توسط جاوا اسکریپت مدیریت می‌شود و با استفاده از این زبان پیاده‌سازی شده است و به‌نوعی می‌توان گفت جاوا اسکریپت زبان اصلی وب‌پیج‌ها و وب‌سایت‌های اینترنتی به شمار می‌آید.

 

مزایای جاوا اسکریپت

 

مزایای مهم زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت

این زبان محبوب‌ترین زبان برنامه‌نویسی در دنیا شناخته می‌شود و در نظرسنجی سایت استک آورفلو این زبان جز محبوب‌ترین زبان‌ها و تکنولوژی‌های برنامه‌نویسی شناخته شده است. از طرف دیگر باید بدانید که زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت زبان اصلی اکثر مرورگرهای معروفی است که در حال حاضر ما از آنها استفاده می‌کنیم یا به‌عبارت‌دیگر می‌توان گفت جاوا اسکریپت زبان پیش‌فرض اینترنت است و ازآنجایی‌که اینترنت یک بخش جدانشدنی از تجربه آنلاین تمام کاربران در سطح جهان به شمار می‌آید می‌توانیم بگوییم که این زبان بسیار مهم و پرکاربرد است و آشنایی با مسیر یادگیری زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت نیز بسیار حائز اهمیت است.

 

یکی دیگر از مزایای بسیار مهم این زبان این است که یک زبان ایده‌آل برای تمام افرادی است که قصد دارند به‌تازگی وارد دنیای برنامه‌نویسی شده و مسیر یادگیری جاوا اسکریپت را آغاز کنند. این زبان به‌راحتی توسط مرورگر قابل‌فهم است و شما با نصب یک مرورگر می‌توانید از این زبان استفاده کنید و خروجی کدهای خود را روی مرورگر مشاهده کنید. علاوه بر این باید دقت کنید که این زبان بسیار ساده و قابل‌فهم است. جاوا اسکریپت یک زبان همه‌کاره است و می‌توان از آن برای برنامه‌نویسی فرانت‌اند، بک‌اند، موبایل، هوش مصنوعی و ... استفاده کرد.

 

برنامه‌نویسی وب

 

برنامه‌نویسی وب با جاوا اسکریپت

در اولین گام از مسیر یادگیری زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت قصد داریم درباره برنامه‌نویسی وب با این زبان صحبت کنیم. برنامه‌نویسی وب دارای دوشاخه اصلی فرانت‌اند و بک‌اند است که به آنها برنامه‌نویسی سمت کلاینت و برنامه‌نویسی سمت سرور نیز گفته می‌شود. برنامه‌نویسی که به هر دو این شاخه‌ها مسلط باشد با نام برنامه‌نویسی فول‌استک نامیده می‌شود. شما با شروع یادگیری جاوا اسکریپت می‌توانید به‌دلخواه خود هم به‌عنوان یک برنامه‌نویس فرانت‌اند، هم به‌عنوان یک برنامه‌نویس بک‌اند و هم به‌عنوان یک برنامه‌نویس فول‌استک فعالیت داشته باشید.

 

برنامه‌نویسی فرانت‌اند

 

برنامه‌نویسی فرانت‌اند با جاوا اسکریپت

شما با شروع مسیر یادگیری Java Script می‌توانید به‌صورت مستقیم برنامه‌نویسی فرانت‌اند را نیز انجام دهید ولی برای راحتی کار و جلوگیری از نوشتن تکراری کدهایی که پیش‌ازاین نوشته شده‌اند می‌توانید از فریم‌ورک‌هایی که برای این کار طراحی شده‌اند استفاده کنید. سه مورد از محبوب‌ترین و بهترین فریم‌ورک‌‌های جاوا اسکریپت که برای برنامه‌نویسی فرانت‌اند استفاده می‌شود عبارت‌اند از React.js، انگولار و Vue.js که هریک از آنها دارای ویژگی‌ها و خصوصیات مخصوص به خود هستند.

 

کتابخانه React در سال 2011 توسط شرکت بزرگ فیس‌بوک ارائه شده و به طور گسترده‌ای مورداستفاده قرار گرفته است. از جمله مهم‌ترین مزایای این فریم‌ورک می‌توان به‌سرعت بالای آن، یادگیری راحت و ساده و همین‌طور محبوبیت بالای آن اشاره کرد. فریم‌ورک بعدی فریم‌ورک انگولار است که توسط گوگل ارائه شده و توسط همین شرکت نیز پشتیبانی می‌شود. فریم‌ورک Vue.js نیز توسط یکی از مهندسین شرکت گوگل و در سال 2013 ارائه شده است؛ بنابراین به‌عنوان یک جمع‌بندی در مسیر یادگیری زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت باید بدانید که هریک از این فریم‌ورک‌ها قابلیت‌های خاص خود را به شما ارائه می‌دهند و برای یادگیری آنها باید تحقیقات بیشتری را درباره هریک از آنها انجام دهید.

 

 

برنامه‌نویسی بک‌اند

 

برنامه‌نویسی بک‌اند با استفاده از زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت

ما در بخش قبلی بیان کردیم که جاوا اسکریپت زبانی است که در مرورگر اجرا می‌شود و ما می‌توانیم در مرورگر از آن خروجی بگیریم و این یعنی ما نمی‌توانیم خارج از مرورگر از جاوا اسکریپت استفاده کنیم اما در سال 2009 شخصی به نام Ryan Dahl پلتفرم و بستری را به نام Node.js معرفی کرد که وظیفه آن اجرای زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت در خارج از مرورگر می‌باشد و شما برای شروع مسیر یادگیری Java Script برای برنامه‌نویسی بک‌اند حتما باید با آن آشنا شوید؛ بنابراین جاوا اسکریپت دیگر محصور به مرورگر نیست و ما می‌توانیم در حوزه‌های دیگر نیز از این زبان استفاده کنیم.

 

در این بخش از نقشه راه جاوا اسکریپت حتما به این نکته دقت داشته باشید که Node.js یک کتابخانه نیست بلکه یک بستر برنامه‌نویسی است که کدهای جاوا اسکریپت را خارج از مرورگر اجرا می‌کند و این یعنی شما به‌راحتی می‌توانید با شروع یادگیری جاوا اسکریپت به یک برنامه‌نویس بک‌اند نیز تبدیل شوید. علاوه بر Node.js شما می‌توانید از فریم‌ورک‌های جاوا اسکریپت که برای برنامه‌نویسی بک‌اند طراحی شده‌اند نیز استفاده کنید. این فریم‌ورک‌ها می‌توانند میزان کدنویسی شما برای برنامه‌نویسی بک‌اند با استفاده از جاوا اسکریپت و Node.js را کاهش دهند و کار شما را راحت‌تر می‌کنند.

 

محبوب‌ترین فریم‌ورک بک‌اند که در زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت وجود دارد فریم‌ورک Express.js است. مهم‌ترین ویژگی این فریم‌ورک سادگی بسیار زیاد آن است که جز ساده‌ترین فریم‌ورک‌های این زبان به شمار می‌آید. ویژگی و مزیت دیگر این فریم‌ورک سرعت و عملکرد بی‌نظیر آن در میان پلتفرم‌های برنامه‌نویسی بک‌اند می‌باشد.

 

برنامه‌نویسی موبایل

 

برنامه‌نویسی موبایل با جاوا اسکریپت

در ادامه مسیر یادگیری زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت ممکن است شما علاقه‌مند به برنامه‌نویسی موبایل باشید. فریم‌ورکی که در جاوا اسکریپت برای انجام این کار مورداستفاده قرار می‌گیرد فریم‌ورک React Native می‌باشد. این فریم‌ورک نیز توسط شرکت فیس‌بوک ارائه شده است و برای ورود به آن شما نیازمند دانش ابتدایی درباره فریم‌ورک React هستید. با شروع مسیر یادگیری جاوا اسکریپت و با استفاده از این فریم‌ورک شما می‌توانید اپلیکیشن‌های نیتیو را هم برای گوشی‌های اندرویدی و هم برای گوشی‌هایی که سیستم‌عامل IOS دارند طراحی کنید. شاید برای شما جالب باشد که بدانید اپلیکیشن اینستاگرام نیز با استفاده از React Native نوشته شده است.

 

یکی دیگر از فریم‌ورک‌هایی که برای انجام این کار وجود دارد فریم‌ورک ionic است که در سال 2013 ارائه شده است و با استفاده از آن شما می‌توانید اپلیکیشن‌های کراس پلتفرم طراحی و تولید کنید. نکته جالب درباره این فریم‌ورک این است که شما می‌توانید از آن برای طراحی اپلیکیشن‌های مخصوص دسکتاپ نیز استفاده کنید. نکته جالب دیگر این است که کدهای ظاهری را می‌توان با استفاده از HTML و CSS پیاده‌سازی کرد. این فریم‌ورک گزینه‌های مختلفی را برای طراحی اپلیکیشن به شما ارائه می‌دهد. به‌عنوان مثال شما می‌توانید در داخل این فریم‌ورک از فریم‌ورک انگولار نیز استفاده کنید. اگر یک برنامه‌نویس React هستید می‌توانید از قابلیت‌های این فریم‌ورک نیز داخل ionic استفاده کرده و از مزایای آن بهره‌مند شوید. در واقع یکی از بزرگ‌ترین مزایای ionic این است که فرقی ندارد شما یک برنامه‌نویس انگولار هستید یا React، در هر صورت می‌توانید به‌راحتی از ionic برای طراحی اپلیکیشن‌های موبایلی استفاده کنید.

 

برنامه‌نویسی موبایل

 

طراحی و توسعه اپلیکیشن‌های دسکتاپ با استفاده از زبان جاوا اسکریپت

امروزه یکی از بهترین فریم‌ورک‌های جاوا اسکریپت که برای برنامه‌نویسی اپلیکیشن‌هایی که قابلیت نصب و اجرا در دسکتاپ را دارند فریم‌ورک electron.js است که قابلیت‌های متعددی را در این زمینه در اختیار شما قرار می‌دهد. این فریم‌ورک در سال 2013 منتشر شده است که با استفاده از آن شما می‌توانید برنامه‌ها و اپلیکیشن‌های بومی که به‌صورت کراس پلتفرم هستند و قابلیت اجرا روی پلتفرم‌های مختلف مانند ویندوز، مک و لینوکس را دارند طراحی کنید. ویژگی کلیدی و مهمی که در مسیر یادگیری زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت باید درباره این فریم‌ورک بدانید این است که برای طراحی شکل ظاهری اپلیکیشن‌های خود در این فریم‌ورک نیز می‌توانید از HTML و CSS استفاده کنید.

 

از جمله اپلیکیشن‌های بسیار مهمی که با استفاده از این فریم‌ورک برای دسکتاپ طراحی شده‌اند می‌توان به اپلیکیشن‌هایی مانند اتم (که یک ویرایشگر کد و IDE است که بسیاری از توسعه‌دهندگان در سراسر دنیا از آن استفاده می‌کنند)، برنامه دیسکورد (که یک پلتفرم در حوزه دیجیتال است که امروزه محبوبیت زیادی را به دست آورده و به طور گسترده‌ای مورداستفاده قرار گرفته است) و همین‌طور ابزار اسلک که یک ابزار برای همکاری تیمی به شمار می‌آید اشاره کرد.

 

هوش مصنوعی

 

پروژه‌های هوش مصنوعی در جاوا اسکریپت

همان‌طور که در بخش‌های قبلی از این مطلب درباره مسیر یادگیری زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت بیان کردیم شما می‌توانید با استفاده از این زبان برنامه‌نویسی پروژه‌های هوش مصنوعی را نیز انجام دهید. یکی از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین فریم‌ورک‌هایی که در این زمینه وجود دارد فریم‌ورک tensorflow.js است که توسط گوگل ارائه و پشتیبانی می‌شود. علاوه بر این شما می‌توانید از فریم‌ورک‌هایی مانند Brain.js و Convert.js نیز برای کارکردن در زمینه هوش مصنوعی به زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت نیز استفاده کنید. نکته مهم این است که امروزه در جاوا اسکریپت فریم‌ورک‌های مختلفی وجود دارند که می‌توانند راه شما را به دنیای هوش مصنوعی باز کنند و محدودیتی در این زمینه برای شما وجود نخواهد داشت.

 

بازی و گیم

 

طراحی بازی با استفاده از زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت

اگر علاقه‌مند به طراحی بازی هستید می‌توانید از زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت و ابزارهایی مانند G-Develop، Melon.js و ... استفاده کنید که به موتورهای بازی‌سازی متصل می‌شوند و به شما اجازه می‌دهند تا بتوانید بازی‌های بسیار جذابی را طراحی کنید.

 

صحبت پایانی

مواردی که ما در این مطلب بیان کردیم مسیرهای اصلی برنامه‌نویسی به زبان جاوا اسکریپت بودند که شما با استفاده از این مسیرها می‌توانید در زمینه‌های مختلف فعالیت داشته باشید. دقت داشته باشید که در این مطلب ما تلاش کردیم تا محبوب‌ترین و پرکاربردترین فریم‌ورک‌ها را به شما معرفی کنیم اما نکته‌ای که باید به آن دقت کنید این است که زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت دارای فریم‌ورک‌ها و کتابخانه‌های متعددی است که امکان صحبت درباره تمام آنها در مسیر یادگیری زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت وجود ندارد. در واقع ما در این مطلب تلاش کردیم تا یک مپ و نقشه راه جاوا اسکریپت را به شما نمایش دهیم تا بتوانید برای آینده خود به شکل بهتری تصمیم‌گیری کنید و به شما نشان دهیم که پس از یادگیری این زبان چه‌کارهایی را می‌توانید انجام دهید، چه قابلیت‌هایی خواهید داشت و در چه حوزه‌هایی می‌توانید ورود کنید.

 

اگر با مطالعه این مطلب مشتاق شده‌اید تا زبان برنامه‌نویسی جاوا اسکریپت را بیاموزید دوره رایگان این زبان به‌صورت کامل در وب‌سایت کدیاد در دسترس است که می‌توانید از آن برای یادگیری این زبان بسیار محبوب برنامه‌نویسی استفاده کنید.