اپلیکیشن تک صفحه ای یا SPA چیست؟ + معرفی روش یادگیری آن

اپلیکیشن تک صفحه ای یا SPA چیست؟ + معرفی روش یادگیری آن

 

وب سایت ها از زمان پیدایش اینترنت یعنی از اوایل دهه 1960 میلادی به بعد که هر روز شاهد تغییرات زیادی در این حوزه هستیم، در حال پیشرفت و توسعه می باشند. همچنین در کنار پیشرفت انواع وب سایت ها در دنیای امروزی، شاهد تغییر و تحولات، زبان های برنامه نویسی، فریمورک ها و کتابخانه های مورد استفاده در برنامه نویسی وب هستیم. عمده وب سایت هایی که امروزه ما با آنها سروکار داریم، وب سایت هایی متشکل از چندین صفحه که به اختصار MPA شناخته می شوند. این اپلیکیشن های تحت وب دارای تعداد بسیار زیادی صفحه وب می باشند و هر صفحه هدف مخصوص خودش را دارد. اما با گذشت زمان و آپدیت شدن وب سایت ها در دنیای اینترنت، کم کم وب سایت هایی رشد کردند که تنها یک صفحه دارند و نسبت به عملکرد کاربر اطلاعات آنها همیشه در حال تغییر است.

در این مقاله جذاب از آکادمی برنامه نویسی کدیاد، در مورد این نوع وب سایت ها به صورت کامل و جامع صحبت خواهیم کرد. همچنین در کنار این موضوع، به روش های یادگیری و نقشه راه یادگیری این اپلیکیشن ها خواهیم پرداخت.

 

اپلیکیشن های تک صفحه ای (SPA) چیست؟ 

سایت های تک صفحه ای یا SPA که مخفف کلمه ی Single Page Applications می باشد، به سایت های تک صفحه ای گفته می شود که با بروزرسانی پویای صفحات وب داده های جدید به صورت مستمر در این صفحه از سرور دریافت شده و نمایش داده می شود. به عبارت دیگر، به جای اینکه هر صفحه از وب سایت را برای دریافت اطلاعات جدید از سرور رفرش کنید، در اپلیکیشن های تک صفحه ای، بدون نیاز به رفرش کردن برای دریافت داده جدید، قسمت های سایت بروز می شوند و یک تعامل روان با کاربر ایجاد خواهند کرد. این وب سایت ها در دریافت اطلاعات و نمایش آن ها نسبت به سایت های چند صفحه ای، تاخیر بسیار پایینی دارند و همین عمل باعث شده است تا کاربر به این وب سایت ها علاقه بیشتری نشان دهد. به زبان ساده اگر بخواهیم این اپلیکیشن ها را تعریف کنیم، می توان گفت که اپلیکیشن های تک صفحه ای یا SPA به سایت هایی گفته می شود که یکبار فراخوانی می شوند.

عملیات های جدید در این سایت در یک صفحه و بدون نیاز به Refresh مرورگر انجام خواهد شد. نکته ی حائز اهمیتی که باید در مورد این اپلیکیشن های جذاب و فوق العاده بدانید، این است که این سایت ها یک بار فراخوانی می شوند و نسبت به رفتار سرور با تکنولوژی Ajax اطلاعات از سرور دریافت می شود و به کاربر به صورت لایو نمایش داده خواهد شد. رفتار کاربر در مواجهه با این سایت ها مانند یک اپلیکیشن نصب شده بر روی تلفن همراه است.


 

تفاوت وب سایت های تک صفحه ای با چند صفحه ای

اگر کمی به وب سایت های امروزی نگاه کنیم، متوجه این امر خواهیم شد که این وب سایت ها از چندین صفحات وب تشکیل شده اند. هر صفحه در این وب سایت ها برای یک هدف طراحی شده است و لینک های بسیار زیادی به صفحات دیگر در وب سایت دارد. ما اصولا در برنامه نویسی وب به این نوع وب سایت ها، وب سایت های چند صفحه ای یا MVP که اختصار کلمه Multiple-page applications می باشد. در مقابل این وب سایت ها با صفحات بسیار زیاد، ما شاهد وب سایت ها یا اپلیکیشن های تک صفحه ای هستیم. اپلیکیشن های تک صفحه ای یا SPA که مخفف کلمه Single Page Applications هستند به وب سایت هایی گفته می شود که تنها دارای یک صفحه هستند و نسبت به نیاز و رفتار کاربر با تکنولوژی قدرتمند Ajax اطلاعات همان صفحه بروز خواهد شد و دیگر نیاز به رفرش متعدد در این صفحات نیست.

 

زمان مناسب برای انتخاب اپلیکیشن های SPA

سوال بسیار مهمی که در این قسمت پیش می آید، این است که زمان مناسب برای انتخاب اپلیکیشن های SPA برای پروژه ما چه زمانی است؟ به عبارت دیگر اینکه ما باید چه زمانی از این تکنولوژی جذاب برای بهره وری بهتر پروژه استفاده کنیم؟ 

اگر شما عزیزان قصد دارید تا یک کسب و کار آنلاین یا یک وب سایت شخصی داشته باشید و این وب سایت دارای حجم کمی از دیتا یا اطلاعات می باشد، استفاده از اپلیکیشن های تک صفحه ای یا SPA می تواند یکی از بهترین گزینه ها برای شروع کار شما باشد. نکته ای که باید به آن توجه کنید، این است که اگر در آینده دوست دارید تا برای وب سایت خود اپلیکیشن موبایل طراحی کنید، به آسانی می توانید از این معماری استفاده کنید و API های خود را در اپ موبایل مجددا استفاده کنید.

اگر کمی عمیق تر به این مبحث مهم در راه اندازی اپلیکیشن های تک صفحه ای وارد شویم به دلایل جذاب بسیار زیادی خواهیم رسید. ما زمانی اپلیکیشن های تک صفحه ای را انتخاب خواهیم کرد که  می خواهیم : 

 

  • تجربه یک اپ نیتیو را در مرورگر برای کاربر ایجاد کنیم
  • یک وب سایت پویا و سریع داشته باشیم
  • قابلیت های جدید وب را به کاربر نمایش دهیم
  • در سریعترین زمان به نتیجه برسیم
  • از یک API آماده استفاده کنیم

و …

 

معماری و عملکرد اپلیکیشن های تک صفحه ای

قبل از اینکه به دل مزایا و معایب و ویژگی های اپلیکیشن های تک صفحه ای یا همان SPA برویم، بهتر است تا کمی در مورد معماری و عملکرد وب سایت های تک صفحه ای بپردازیم تا بتوانیم این تکنولوژی جدید در حوزه وب را بهتر درک کنیم. معماری این اپلیکیشن ها بسیار ساده است و می توان آن را ترکیبی از بخش تکنولوژی فرانت اند و بک اند دانست. معماری آن به این صورت است که ما در یک سمت بخش کلاینت را خواهیم داشت و در سمت دیگر بخش سرور را خواهیم داشت. در قسمت اول کلاینت یک درخواست به سمت سرور ارسال می کند و سرور پس از خواندن درخواست و پردازش آن اطلاعات خروجی و برگشتی را در قالب یک فایل وب به سمت کلاینت ارسال می کند. زمانی که کلاینت صفحه را دریافت کرد و نیازمند بررسی و بروزرسانی اطلاعات صفحه وب بود، یک درخواست در قالب Ajax به سرور ارسال کرده و خروجی اطلاعات توسط سرور بعد از پردازش در قالب یک فایل JSON به کلاینت (صفحه وب اصلی) ارسال خواهد شد و در نتیجه اطلاعات پردازش شده به کاربر نمایش داده خواهد شد.

نکته بسیار جذابی که باید در این نوع معماری به آن توجه داشته باشید، این است که اگر کاربر در حین استفاده از این اپ ها، دارای اینترنت کم سرعت بود، یک عملیات یا صفحه لودینگ به کاربر نمایش داده خواهد شد تا تجربه کاربری جذابی را در اپلیکیشن تجربه کند.

 

مزایای استفاده از اپلیکیشن های تک صفحه ای

استفاده از هر تکنولوژی یا ابزار در حوزه برنامه نویسی، دستخوش برخی از مزایا و همچنین معایب است که در این قسمت قصد داریم تا مزایای جذاب استفاده از اپلیکیشن های تک صفحه ای یا SPA را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. برخی از مزیت های جذاب و منحصر به فرد اپلیکیشن های تک صفحه ای عبارت اند از : 

 

  • تجربه کاربری روان تر : با حذف نیاز به بارگذاری مجدد صفحه در وب سایت، این اپلیکیشن های جذاب می توانند تجربه کاربری بهتر و روان تری را برای کاربران فراهم کنند.
  • سادگی در توسعه : به دلیل اینکه برنامه های تک صفحه ای از فریمورک های جاوا اسکریپت در توسعه خود استفاده می کنند میتوان نتیجه گرفت که در قسمت توسعه سرعت بسیار زیادی را تجربه خواهیم کرد.
  • عملکرد بهتر در اجرا : به دلیل بارگذاری منابع مورد نیاز برای صفحه می توانند عملکرد خیلی بهتری را برای کاربر فراهم کنند.

 

برخی دیگر از مزایای جذاب این تکنولوژی عبارت اند از : 

  • اجرا شدن برنامه بر روی هر پلتفرمی بدون نیاز به برنامه رابط (کراس پلتفرم)
  • رفع خطای آسان
  • خطایابی بسیار آسان
  • داشتن Cash بسیار پایین

و …

 

معایب استفاده از اپلیکیشن های SPA

اپلیکیشن های تک صفحه ای در کنار داشتن این همه مزایا برای کسب و کار ها و بیزنس های شخصی، دارای برخی از معایب های کلی و مشکل ساز برای توسعه اپلیکیشن ها می باشد. یکی از مهمترین مشکلاتی که ما با اپلیکیشن های تک صفحه ای مواجه هستیم این است که عملکرد سئو محتوا در اپلیکیشن های SPA ضعیف است و معمولا برای بهینه سازی وب سایت برای موتور های جستجو دچار مشکل جدی خواهیم شد.

یکی دیگر از مشکلات جدی که شما را در طول زمان مشکل ساز خواهد شد، عملکرد روند UI در این نوع اپلیکیشن هاست که بسیاری از فریمورک های نظیر Angular این مشکل را تا حدودی حل کرده اند. زمان برگزاری اولیه طولانی یکی از معایب اپلیکیشن های تک صفحه ای می باشد. کاربر اگر برای اولین بار وارد وب سایت میشود، لودینگ نسبتا طولانی را نسبت به دیگر وب سایت ها تجربه خواهد کرد و همین عمل باعث از دست دادن کاربر در وب سایت می شود.

 

چالش های استفاده از برنامه های SPA

در کنار داشتن معایب، اپلیکیشن های تک صفحه ای یا SPA در استفاده دارای چالش هایی هستند که می تواند کاربر و برنامه نویس را دچار خود کند. برخی از این چالش ها در اول کار خود را به کاربر یا برنامه نویس نشان خواهد داد و برخی دیگر از این چالش ها در دراز مدت برای عملکرد و روند برنامه های تک صفحه ای، خود را نشان می دهد. برخی از این چالش ها عبارت اند از :

 

  • چالش های سئو محتوا
  • کندی در اجرای اولیه این برنامه ها
  • مشکلات ابزار های تجزیه و تحلیل

و …

 

کاربرد های اپلیکیشن های تک صفحه ای در دنیای امروز

اپلیکیشن های تک صفحه ای یا SPA، امروزه در بسیاری از شرکت ها و بیزینس ها در سراسر دنیا از زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت و فریمورک های منحصر به فردش، از جمله : (Angular,React,Vue.js) در حال استفاده هستند تا بتوانند اپلیکیشن های SPA جذابی را برای کاربران خود توسعه دهند.

در این قسمت از مقاله اپلیکیشن های تک صفحه ای، قصد داریم تا در مورد برخی از اپلیکیشن ها و شرکت های بزرگ دنیا که از این تکنولوژی برای توسعه برنامه های خود استفاده می کنند صحبت کنیم. نرم افزار هایی مانند: 

 

  • Google Maps
  • Gmail
  • Facebook
  • X (Twitter) Ex
  • Pinterest
  • Trello
  • Google Drive
  • Instagram (Web) App

و …

 

روش های یادگیری SPA + فریمورک ها

یکی از سوالات مهمی که احتمال می دهیم الان در ذهن شما عزیزان تشکیل شده است، این است که برای ساخت اپلیکیشن های تک صفحه ای، باید از چه فریمورکی استفاده کنیم و کدام بهتر است؟ در ابتدا باید بگوییم که برای ساخت اپلیکیشن های SPA شما عزیزان می توانید از فریم ورک های مختلف زبان برنامه نویسی JS، استفاده کنید و ما چیزی به نام بهترین فریم ورک برای ساخت SPA نداریم. هر فریم ورک یا کتابخانه برای استفاده در روند توسعه این اپلیکیشن ها دارای یک سری ویژگی های خاص می باشند. در ادامه به برخی از فریمورک های جاوا اسکریپت اشاره خواهیم کرد: 

 

  1. فریمورک Angular
  2. فریمورک Vue.js
  3. کتابخانه هوشمند React.js

 

فریم ورک های جاوا اسکریپتی که در قسمت بالا به آنها اشاره شد تنها برای پیاده سازی قسمت فرانت اند اپلیکیشن های تک صفحه ای به کار خواهند رفت. در کنار این فریم ورک های فرانت اند، انتخاب یک زبان برنامه نویسی سرور از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که در این قسمت دوباره می توانید از پلتفرم جذاب، Node.js در محیط هوشمند جاوا اسکریپت اشاره کرد.

 

دوره های آموزشی آکادمی کدیاد برای یادگیری SPA

حالا که با نحوه یادگیری تکنولوژی های لازم برای پیاده سازی اپلیکیشن های تک صفحه ای یا همان SPA آشنا شده اید، وقت آن رسیده است که با یک دوره جذاب و شگفت انگیز به دلخواه خود یکی از فریم ورک های معرفی شده را فرا گیرید و با خلاقیت و پشتکار خود یک اپلیکیشن تک صفحه ای کد نویسی کنید.

ما به شما عزیزان در آکادمی کدیاد، برای یادگیری فریم ورک Angular دوره آموزش جامع Angular و در کنار آن TypeScript به صورت پروژه محور را تهیه کنید. اگر به فریمورک Angular علاقه ندارید و فریم ورک Vue.js را مد نظر دارید، ما به شما در آکادمی برنامه نویسی کدیاد، دوره آموزش جامع Vue.js و Nuxt.js به صورت پروژه محور را معرفی می کنیم. همچنین اگر دوست دارید تا اپلیکیشن های SPA را با کتابخانه هوشمند React.js بنویسید ما به شما در آکادمی برنامه نویسی کدیاد، دوره آموزش React صفر تا صد پروژه محور را معرفی می کنیم.

 

سخن پایانی 

بعد از خواندن این مقاله از شما انتظار می رود تا به خوبی با چیستی و مفهوم اپلیکیشن های تک صفحه ای SPA به همراه روش های یادگیری آن  آشنا شده باشید. همچنین، گفتیم که آکادمی کدیاد با دوره های مختلف فریمورک های جاوا اسکریپت نظیر (React,Vue,Angular) ، تمامی این موارد را به ساده ترین زبان آموزش می دهد و دیگر نیازی به یادگیری از ده ها منبع گوناگون نخواهید داشت!

اگر در رابطه با اپلیکیشن های تک صفحه ای یا هر موضوعی در مورد نحوه یادگیری صحیح و نقشه راه SPA سوالی داشتید، می توانید در قسمت کامنت ها از ما بپرسید و ما سریعا پاسخگوی شما عزیزان خواهیم بود.

 

سوالات متداول

1. اپلیکیشن های تک صفحه ای چیست؟

اپلیکیشن های تک صفحه ای، وب سایت هایی هستند که تنها دارای یک صفحه می باشد و نسبت به رفتار کاربر دیتا یا اطلاعات آن ها تغییر می کند و این برنامه ها دیگر نیازی به رفرش دستی ندارند.

 

2. یکی از مهم ترین مزایای SPA چیست؟

یکی از مهم ترین مزیت هایی که اپلیکیشن های تک صفحه ای در اختیار کاربر قرار می دهد، بروز بودن اطلاعات و تغییر آن ها در کسری از ثانیه می باشد. کاربران در هنگام زمان استفاده از SPA ها می توانند حس استفاده از یک اپ موبایل را بگیرند.

 

3. چه اپلیکیشن هایی با تکنولوژی SPA نوشته شده اند؟

اپلیکیشن های بسیار زیادی در سراسر دنیا با تکنولوژی SPA نوشته شده اند که برخی از آن ها عبارت اند از: (Gmail, Instagram Web, Facebook,Google Maps) و … 

 

4. آیا اپلیکیشن های تک صفحه ای بر روی سئوی محتوا سایت تاثیر می گذارند؟

بله، یکی از چالش ها و معایب استفاده از SPA ها ضعف در سئوی محتوای سایت می باشد و دلیل آن هم بروز رسانی مکرر اطلاعات در یک صفحه بدون Index شدن توسط ربات های گوگل برای بررسی و تشخیص می باشد.

 

5. برای پیاده سازی SPA از چه فریم ورک هایی می توان استفاده کرد؟

شما عزیزان برای اینکه بتوانید، اپلیکیشن های تک صفحه ای را توسعه دهید می توانید از فریم ورک های جاوا اسکریپتی مانند: (React.js,Vue.js,Angular.js) استفاده کنید.