Node.js چیست؟ مفهوم، حوزه استفاده و کاربرد های آن

Node.js چیست؟ مفهوم، حوزه استفاده و کاربرد های آن

 

امروزه در دنیای جذاب طراحی و توسعه وب سایت، شاهد تکنولوژی ها، فریمورک ها، کتابخانه ها و ابزار های متعدد و بسیار زیادی هستیم که به ما کمک می کنند تا با ترکیب آن ها وب سایت های خلاقانه و جذابی را برای کاربران طراحی کنیم. افرادی که در حوزه طراحی وب سایت فعالیت دارند، مسلما با زبان برنامه نویسی JavaScript آشنا هستند. این زبان برنامه نویسی چند منظوره و منحصر به فرد امروزه در بسیاری از حوزه ها، کاربرد آن مشاهده می شود. برخی از کاربرد های زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت عبارت اند از: (توسعه وب، اپلیکیشن های موبایل، بازی های رایانه ای، برنامه های دسکتاپ و…). یکی از کاربرد های شگفت انگیز زبان چند منظوره جاوا اسکریپت، توسعه منطق وب سایت یا همان Back-end می باشد. شما دیگر برای اینکه بتوانید منطق وب سایت خود را بنویسید، نیازی به زبان دیگری مانند Python،Ruby،PHP و… ندارید و به آسانی با همان زبان جاوا اسکریپت در محیط جذابی به اسم Node.js می توانید، منطق وب سایت خود را پیاده سازی کنید.

در ادامه این مقاله از آکادمی برنامه نویسی کدیاد، در مورد این پلتفرم جذاب به صورت عمیق صحبت خواهیم کرد.

 

پلتفرم Node.js چیست؟ 

زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت با ارائه پلتفرم Node.js به همه توسعه دهندگان نشان داد که قدرت این زبان فقط برای پویا سازی المان های یک وب سایت نیست و بلکه توسعه دهندگان با این زبان برنامه نویسی قدرتمند، قادر به کد نویسی بک اند یک وب سایت هم خواهند بود. Node.js به زبان ساده یک پلتفرم سمت سرور برای زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت است که مبتنی بر موتور جاوا اسکریپت گوگل کروم (V8) می باشد. برنامه نویسان از این پس می توانند به آسانی بجای استفاده از زبان های برنامه نویسی مختلف برای توسعه بک اند، از خود زبان برنامه نویسی JS با کمک این پلتفرم سمت سرور منطق وب سایت های خود را پیاده سازی کنند.

 

مفهوم عمیق و کلی Node.js 

بسیاری از کسانی که با پلتفرم Node.js آشنایی درستی ندارند و یا به تازگی با آن آشنا شده اند، فرض بر این دارند که Node.js یک فریم ورک برای زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت است اما در واقعیت Node.js یک فریمورک نیست. تعریفی که می توان برای فریم ورک داشت، یک چارچوب نرم افزاری که دارای سیاست ها و ساختار منحصر به فردی برای توسعه می باشد اما Node.js به زبان ساده به معنی "محیط اجرایی یا همان (run-time environment)" است. این پلتفرم کاربردی، فراتر از یک فریم ورک است و کاربرد های بسیار زیادی را در اختیار برنامه نویسان و توسعه دهندگان جاوا اسکریپت قرار می دهد.

پلتفرم Node.js تنها کاربرد آن در برنامه های تحت وب نیست و از آن می توان در توسعه میکروکنترلر ها، Restful API و… استفاده کرد.

 

پلتفرم Node.js برای فرانت اند است یا بک اند؟

سوالی که بسیاری از افراد تازه کار در حوزه نرم افزار در مورد Node.js می پرسند این است که این ابزار برای قسمت فرانت اند وب سایت استفاده می شود یا بک اند؟ به زبان ساده، این پلتفرم شگفت انگیز و کاربردی برای پیاده سازی قسمت منطقی وب سایت یا همان (بک اند) توسط زبان برنامه نویسی قدرتمند جاوا اسکریپت مورد استفاده قرار می گیرد. 

Node.js یک محیط جذاب و ساده ای را برای اجرای کد های JS در سمت سرور فراهم می کند تا بتوانیم منطق وب سایت را با استفاده از آن به آسانی پیاده سازی کنیم. معمولا برای کد نویسی در پلتفرم Node.js ما از فریمورک جاوا اسکریپتی Express.js استفاده می کنیم.

 

ویژگی های منحصر به فرد Node.js 

در دنیای برنامه نویسی، هر پلتفرم، تکنولوژی، فریم ورک یا کتابخانه دارای ویژگی های منحصر به فرد بسیار زیادی می باشد که باعث می شود توسعه دهندگان به آن ها جذب شوند و در پروژه های متعددی از آن استفاده کنند. پلتفرم Node.js در سال های اخیر، توجه بسیار زیادی از توسعه دهندگان وب را به خود جلب کرده است، اما مگر چه ویژگی هایی در اختیار آنها قرار می دهد که به این حجم از محبوبیت رسیده است؟ 

یکی از ویژگی های کلیدی و اصلی این پلتفرم، (سرعت در اجرا) می باشد که برخی دیگر از این ویژگی ها عبارت اند از : 

 

  • بازدهی و داشتن انعطاف بالا
  • قابل ترکیب با میکروسرویس ها
  • کراس پلتفرم بودن آن
  • سرعت اجرای بسیار بالا 
  • دارای ساختار ماژولار
  • سازگاری بالا با فریم ورک های زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت
  • پشتیبانی از برنامه نویسی ناهماهنگ
  • پشتیبانی از وب سوکت

و …

 

پلتفرم Node.js دارای ویژگی ها، کاربرد ها و مزایای بسیار زیادی است که در ادامه این مقاله، به آنها خواهیم پرداخت.

 

دلایل استفاده از پلتفرم Node.js 

استفاده از پلتفرم Node.js برای پیاده سازی منطق وب سایت (بک اند) توسط برنامه نویسان و توسعه دهندگان وب دلایل بسیار زیادی دارد. این پلتفرم به دلیل ویژگی ها و قابلیت های گسترده ای که در اختیار برنامه نویسان برای خلق اثر های جذاب قرار می دهد دارای محبوبیت بسیار زیادی می باشد. برخی از دلایل استفاده از این پلتفرم عبارت اند از : 

 

  1. مورد استفاده در انواع پروژه ها: از پلتفرم Node.js می توان در پروژه های کوچک و بزرگ به آسانی استفاده کرد و لذت سرعت را با برنامه نویسی جاوا اسکریپت چشید. 
  2. بدون بافر داده ها: با استفاده از پلتفرم Node.js برای آپلود و پردازش فایل ها و عکس ها و ثبت آن ها دیگر هیچگاه بافر نخواهید داشت.
  3. سرویس NPM: برنامه نویسانی که از پلتفرم Node.js برای توسعه وب سایت خود استفاده می کنند به بیش از میلیون ها باندل و پکیج برای استفاده در برنامه با استفاده از سرویس NPM دسترسی خواهند داشت.
  4. سرعت بالا در پردازش و اجرا: پلتفرم Node.js به دلیل اجرا و کمک از موتور گوگل کروم (V8) دارای سرعت بسیار زیادی در پردازش عبارات منطقی و اجرا در برنامه می باشد.

و …

 

بخش های اصلی Node.js 

شاید برای شما هم تا به اینجای کار، این سوال پیش آمده باشد که ساختار اصلی پلتفرم Node.js چگونه است و دلیل تجربه این سرعت خوب در اجرای اپلیکیشن ها در چیست. پلتفرم خارق العاده Node.js دارای 10 بخش فوق العاده است که با در کنار هم قرار گرفتن این بخش ها این پلتفرم فوق العاده برای برنامه نویسان شکل گرفته است. این بخش ها به ترتیب عبارت اند از : 

 

  1. ماژول ها (Modules) : ماژول ها در این پلتفرم مانند کتابخانه های زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت است که هر کدام کاربرد خاص خودش را در پروژه دارد.
  2. کنسول (Console): این قابلیت مانند کنسول مرورگر جاوا اسکریپت عمل می کند که برای اشکال زدایی مورد استفاده قرار میگیرد.
  3. کلاستر (Cluster): پلتفرم Node.js براساس مفهوم برنامه نویسی تک رشته ای به وجود آمده است. کلاستر ماژولی است که که به ما این امکان را می دهد تا به صورت چند رشته ای فرآیند ها را در برنامه ایجاد کنیم.
  4. گلوبال (Global): پلتفرم Node.js دارای برخی از اشیا و ماژول هایی است که معروف به Global Objects هستند.
  5. ارور هندلر (Error Handling): در صورت وجود ارور در برنامه های Node.js، این پلتفرم آن ها را با استثنا ها کنترل می کند که در صورت مواجه شدن کاربر با error بتواند آن را به بهترین شکل ممکن هندل کند.
  6. استریم (Streaming): استریم ها در برنامه های Node.js به ما کمک می کنند تا ارور ها را با دقت بیشتری بررسی کنیم. که در Node.js ما 4 نوع استریم داریم.
  7. بافر (Buffer): بافر ماژولی است که امکان مدیریت جریان‌هایی را که تنها حاوی داده‌های باینری هستند، فراهم می‌کند.
  8. دامنه (Domain): یکی از ماژول های Node.js است که برای رهگیری خطا های کنترل نشده در برنامه استفاده می شود.
  9. دی ان اس (DNS): ماژول DNS برای اتصال به سرور DNS و انجام تفکیک نام در برنامه های Node.js استفاده می شود.
  10. دیباگر (Debugger): با استفاده از این سرویس در Node.js در صورت بروز هرگونه باگ یا خطا در طول توسعه برنامه می توانید آن ها را به آسانی شناسایی کرده و حل کنید. 

 

کاربرد های اصلی و جذاب Node.js

هر تکنولوژی که در حوزه برنامه نویسی وجود دارد، دارای کاربرد های متفاوت و منحصر به فردی است. پلتفرم Node.js هم مانند دیگر تکنولوژی های موجود، کاربرد های جذابی را در اختیار برنامه نویسان وب برای پیاده سازی منطق وب سایت قرار می دهد که برخی از آن ها عبارت اند از : 

 

  • ساخت برنامه های تک صفحه ای (SPA)
  • ساخت بازی های تحت مرورگر
  • برنامه های Real Time
  • ساخت برنامه های چت (چت روم)
  • توسعه برنامه های وب
  • توسعه میکروسرویس ها 
  • توسعه API های حرفه ای
  • استفاده در پروژه های اینترنت اشیاء
  • هوش مصنوعی، ماشین لرنینگ
  • ساخت سرویس های پروکسی

و …

 

برنامه نویسان به آسانی می توانند با استفاده از سرویس Websocket برنامه های Real Time توسعه دهند و با ترکیب آن با Express.js،وب سایتی قدرتمند با سرعت پردازش و اجرای بالا توسعه دهند.

 

چه کسانی باید پلتفرم Node.js را فرا گیرند؟

در این قسمت سوالی که دارای اهمیت بسیاری می باشد این است که این پلتفرم با کاربرد ها و مزایای شگفت انگیزی که در اختیار برنامه نویسان قرار می دهد، دقیقا برای چه کسانی مناسب است و یادگیری آن اجباری و الزامیست؟ 

یادگیری Node.js برای برنامه نویسان وب، توسعه دهندگان فول استک، برنامه نویسان حرفه ای JavaScript، برنامه نویسان و توسعه دهندگان میکروسرویس، توسعه دهندگان اینترنت اشیاء و برنامه نویسان با تجربه از الزامات مسیر پیشرفت آن ها می باشد. به صورت کلی، اگر شما به پلتفرم Node.js مسلط باشید، به صراحت می توانید در هر گونه پروژه ای از آن استفاده کنید و سرعت اجرای برنامه خود را به صورت گسترده ای افزایش دهید.

ابزار Node.js به دلیل محبوبیت بسیار زیاد در میان برنامه نویسان و توسعه دهندگان، به عنوان یک ابزار چند منظوره در دنیای برنامه نویسی و نرم افزار و کاربردی در انواع مختلف حوزه های آن شناخته شده است.

 

معرفی دوره آموزش Node.js، پروژه محور از مقدماتی تا پیشرفته کدیاد

اگر شما تا به اینجای کار به پلتفرم قدرتمند و کاربردی Node.js علاقه مند شده اید و این سوال را در سر دارید که چگونه باید این مسیر پر از چالش را طی کنید، آکادمی آموزش برنامه نویسی کدیاد این اطمینان خاطر را به شما عزیزان و همراهان می دهد که در این مسیر شگفت انگیز با دوره ی بی نظیر آموزش Node.js پروژه محور، مقدماتی تا پیشرفته همراه با پروژه های عملی متنوع در کنار شما باشد. 

شما می توانید با ثبت نام در دوره آموزش Node.js آینده ی شغلی و مهارتی خود را تضمین کنید و پس از گذراندن این دوره ی جذاب، به بازار کار بپیوندید. 

پس اگر قصد یادگیری این فریمورک محبوب را دارید، دوره آموزش Node.js پروژه محور، مقدماتی تا پیشرفته کدیاد می تواند در طی کردن این مسیر به شما کمک زیادی کند و مسیر هموار تری را در اختیار شما قرار دهد. نکته مهمی که درباره این دوره باید به آن توجه خاصی داشته باشید این است که ما به شما این اطمینان را خواهیم داد که پس از گذراندن دوره به صورت کامل و با تمرین بسیار زیاد، شما عزیزان قادر به طراحی و توسعه هر نرم افزاری با پلتفرم Node.js خواهید بود.

 

سخن پایانی 

بعد از خواندن این مقاله از شما انتظار می رود تا به خوبی با چیستی و مفهوم پلتفرم Node.js همراه با کاربرد های آن آشنا شده باشید. همچنین، گفتیم که آکادمی کدیاد با دوره آموزش Node.js پروژه محور، مقدماتی تا پیشرفته، تمامی این موارد را به ساده ترین زبان آموزش می دهد و دیگر نیازی به یادگیری از ده ها منبع گوناگون نخواهید داشت!

اگر در رابطه با این پلتفرم یا هر موضوعی در مورد نحوه یادگیری صحیح و نقشه راه Node.js سوالی داشتید، می توانید در قسمت کامنت ها از ما بپرسید و ما سریعا پاسخگوی شما عزیزان خواهیم بود.

 

سوالات متداول

1. پلتفرم Node.js به زبان ساده به چه معناست؟

یک پلتفرم کاربردی و فوق العاده است که برای نوشتن منطق و بک اند انواع وب سایت با زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت مورد استفاده قرار میگیرد.

2. برای استفاده از Node.js باید از چه زبان برنامه نویسی استفاده کرد؟

زبان برنامه نویسی اصلی محیط Node.js، جاوا اسکریپت می باشد. برنامه نویسان با استفاده از فریمورک Express.js برنامه های بک اند را در این محیط توسعه می دهند.

3. برنامه نویسان Node.js را با کدام ویژگی آن می شناسند؟

برنامه نویسان و توسعه دهندگان، پلتفرم Node.js را با ویژگی (سرعت بالا در اجرا) می شناسند.

4. آیا یادگیری Node.js سخت است؟

یادگیری Node.js اصلا سخت نیست. اگر شما به زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت مسلط باشید تنها با فراگیری فریمورک جذاب Express.js می توانید در محیط کاربردی Node.js برنامه های جذابی را بنویسید.

5. بهترین راه یادگیری پلتفرم Node.js چیست؟

یکی از بهترین راه های یادگیری این پلتفرم دوست داشتنی جاوا اسکریپتی، ثبت نام در یک دوره پروژه محور همراه با تمرین و تکرار مکرر و ساخت برنامه های گوناگون با آن است.