کدنویسی تمیز (Clean Code) و ریفکتورینگ
محتوای این دوره تکمیل شده

ریفکتورینگ در برنامه نویسی

  • یاد بگیرید چگونه بدون تغییر عملکرد کدها، ساختار آن‌ها را تمیزتر و استانداردتر کنید.
  • یادگیری اصولی‌ترین روش‌های ریفکتورینگ برای بهینه‌سازی و ساختارمند کردن کدها.
  • ریفکتورینگ، مهارتی مهم برای تبدیل شدن به برنامه‌نویس ارشد.
  • یادگیری تکنیک‌هایی برای بهبود پروژه‌ها بدون آسیب به عملکرد آن‌ها.
  • مهارتی کاربردی برای تمامی برنامه‌نویسان در هر حوزه تخصصی.
آخرین بروزرسانی در تاریخ ۱۴۰۳/۰۹/۱۸
01 : 04 : 08

قیمت دوره :

courseTitle

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که زمانی که کد های یک برنامه نویس دیگری را بررسی می کنید، این احتیاج را می بینید که همه قسمت ها یا برخی از آن ها را به صورت بهینه بنویسید. یا شاید بعضی از مواقع، که کد های چندین سال پیش خود را مرور می کنید، به کثیفی و بهینه نبودن ساختار کدهایتان پی می برید. راه حل کار شما در این مواقع، استفاده از مهارت نرم و کاربردی ریفکتورینگ (Refactoring) در برنامه نویسی می باشد. یکی از مهم ترین اهداف استفاده از ریفکتورینگ در برنامه نویسی، کاهش پیچیدگی ها و افزایش قابلیت نگهداری کد ها می باشد، که به ما در هنگام کد نویسی کمک می کند تا بتوانیم کد هایی بنویسیم که قابلیت نگهداری آنها بالا باشد.

مهارت ریفکتورینگ، از آن گونه مهارت هاییست که هر برنامه نویسی در هر سطحی، به آن نیاز پیدا خواهد کرد و امروزه دانستن این مهارت می تواند جزو نیازمندی های استخدام واقع شود.

اگر به بهینه نویسی و کد نویسی تمیز علاقه مند هستید، این دوره جذاب در آکادمی برنامه نویسی کدیاد مناسب شما عزیزان می باشد.

 

ریفکتورینگ در برنامه نویسی به چه معناست؟

قبل از اینکه بخواهیم به دل این دوره سر بزنیم و با ویژگی ها و اهداف این دوره جذاب و بی نظیر آشنا شویم، بیایید تا به چیستی ریفکتورینگ در برنامه نویسی بیشتر بپردازیم.

به زبان ساده به فرآیند تغییر ساختار کد برای بهبود بخشیدن، تمرکز بیشتر و خوانایی بالاتر بدون تغییر در رفتار خارجی کد ریفکتورینگ (Refactoring) گفته می شود. این مهارت به برنامه نویسان کمک میکند تا چندین المان بسیار مهم را هنگام کد نویسی رعایت کنند. این المان ها شامل (بهینه سازی کد، تغییر ساختار کد، درست نویسی کد و تمیزی کد) می باشد که به برنامه نویس کمک میکند تا کد هایی با قابلیت نگهداری بالا در توسعه نرم افزار خود بنویسد.

یکی از مهم ترین کاربرد های ریفکتورینگ در برنامه نویسی به هنگام مواجه شدن با خطا می باشد. اگر کد های ما با ساختار بهینه و تمیزی نوشته شده باشد، به آسانی می توان مشکل را در قطعه کد ها تشخیص داد و در کمترین زمان ممکن آن را رفع کرد.

 

هدف دوره آموزشی ریفکتورینگ در برنامه نویسی

یکی از مهمترین مولفه های موفقیت در هر فعالیتی، داشتن یک هدف اصلی برای انجام آن فعالیت می باشد. به همین منظور ما در آکادمی برنامه نویسی کدیاد، تمام سعی و تلاشمان بر این باور بوده است که دوره هایی هدفمند برای دانشجویان عزیز طراحی کنیم. 

هدف اصلی دوره آموزشی ریفکتورینگ در برنامه نویسی، قرار گیری آموزشی جامع و کامل به صورت صفر تا صد برای شما عزیزان می باشد. در این دوره آموزشی، همه مطالب، اصول و تکنیک های بسیار مهم مبحث ریفکتورینگ به صورت کامل بیان شده است تا به نوبه خود بتوانیم برنامه نویسان هدفمند و متخصص را به جامعه بزرگ برنامه نویسی تحویل دهیم. اگر شما هم به مبحث ریفکتورینگ در برنامه نویسی و کد نویسی تمیز و بهینه علاقه مند هستید و خود را یک فرد چالش پذیری می بینید. این دوره جذاب برای شما طراحی شده است. 

 

اهداف Refactoring چیست؟

یکی از مهمترین موضوعاتی که درباره مهارت ریفکتورینگ در برنامه نویسی باید بدانید، اهداف جذاب این مهارت نرم می باشد. این اهداف به برنامه نویسان کمک می کند تا بتوانند کد های تمیز تر و بهینه تری را برای پروژه های خود بنویسند. همچنین این مهارت به آن ها کمک می کند تا در صورت برخورد و مشاهده با کد های کثیف و نادرست، بدون تغییر در عملکرد آن کد، ساختارش را بهینه تر و جذاب تر بنویسند. 

ریفکتورینگ در برنامه نویسی، بر روی 3 پایه اساسی از اهداف اصلی استوار می باشد که عبارت اند از: 

 

  • بهبود خوانایی کد ها: این هدف به ما کمک میکند تا کد های کثیف نوشته شده را به بهترین نحو ممکن با استفاده از اصول و تکنیک های مهم این مهارت به کد های تمیز و خوانا برای برنامه نویسان دیگر تبدیل کنیم.
  • کاهش پیچیدگی کد ها: با استفاده از مهارت ریفکتورینگ، برنامه نویسان قادر به تشخیص آسان و دقیق مشکلات در قطعه کد ها و همچنین کاهش پیچیدگی ها در کد های برنامه هستند.
  • افزایش قابلیت نگهداری کد ها: این هدف جذاب به ما کمک میکند تا بتوانیم کد های برنامه را به نحوی تغییر دهیم که قابلیت نگهداری آنها افزایش پیدا کند تا در بازه زمانی طولانی مدت در صورت استفاده توسط یک برنامه نویس دیگر قابل خوانش باشد.

 

معرفی دوره آموزشی ریفکتورینگ در برنامه نویسی کدیاد

یکی از اهداف اصلی ما در آکادمی کدیاد برای هر دوره ای، قرار گیری آموزشی جامع و کامل و فراهم سازی فضایی پر از چالش و تجربه های ناب برای شما عزیزان می باشد. تمام سعی و تلاش ما در این دوره آموزشی پر کاربرد بر این باور بوده است تا بتوانیم قدم به قدم در کنار دانشجوی دوره قدم برداریم و در این مسیر جذاب ایشان را راهنمایی کنیم تا به صورت جدی و دقیق تری به هدف دلخواه خود برسد. 

پیشنهاد ما به شما عزیزان این است که بعد از اتمام هر جلسه از این دوره آموزش مقدماتی جذاب، همه تکنیک ها و روش ها را بر روی کد های خود تست کنید و سعی کنید با تمام اطلاعات و دانش کسب شده، آن قسمت از آموزش را تمرین کنید تا مباحث در ذهن شما تثبیت شود. 

بیایید تا نگاهی به موضوعات دوره آموزش ریفکتورینگ در برنامه نویسی بیندازیم:

 

  • اصول پایه ریفکتورینگ 
  • شناسایی قطعه کد ها برای تغییر
  • استفاده از ابزار های مورد نیاز برای ریفکتورینگ
  • آشنایی با تکنیک ها
  • به کارگیری اصولی تکنیک ها در برنامه نویسی

و …

 

مخاطبین اصلی دوره ریفکتورینگ چه کسانی هستند؟

هر دوره آموزش برنامه نویسی، مخاطبین به خصوص و اصلی خود را دارد که آن دوره فقط برای آن مخاطب طراحی و منتشر شده است تا به پله های بالاتر قدم بردارد. مخاطب اصلی دوره جذاب آموزش ریفکتورینگ در برنامه نویسی، همه برنامه نویسان با همه سطح های موجود در این حوزه می باشد. این مهارت بسیار مهم برای همه افراد با سطوح مختلف نظیر (Junior, Mid Level , Senior) مناسب است. با ثبت نام در این دوره شگفت انگیز، شما عزیزان می توانید، نحوه ریفکتورینگ کد های نوشته شده خود را از صفر تا صد فرا بگیرید و وارد دنیای جدید تری از برنامه نویسی بشوید.

 

یادگیری ریفکتورینگ برای چه کسانی ضروری است؟

یادگیری ریفکتورینگ برای همه کسانی که با برنامه‌نویسی سر و کار دارند، ضروری است. از برنامه‌نویسان تازه‌کار گرفته تا توسعه‌دهندگان ارشد، همگی نیاز دارند تا با اصول و تکنیک‌های ریفکتورینگ آشنا باشند. ریفکتورینگ نه تنها به بهبود کیفیت کد کمک می‌کند، بلکه فرآیند توسعه را نیز بهینه‌تر و پایدارتر می‌کند.

زمانی که هر عضو تیم توسعه بتواند کدهای خود را به شکل منظم و تمیز نگه دارد، سود آن به کل پروژه می-رسد؛ زیرا کدهایی که به راحتی خوانده و فهمیده می‌شوند، سریع‌تر و بهتر نگهداری می‌شوند. این امر نه تنها باعث کاهش هزینه‌های نگهداری و بهبود عملکرد نرم‌افزار می‌شود، بلکه باعث ارتقاء مهارت‌های فردی و تیمی نیز خواهد شد

 

زمان مناسب استفاده از ریفکتورینگ در برنامه نویسی

موضوع بسیار مهمی که برای مهارت ریفکتورینگ در برنامه نویسی باید به آن توجه بسیار زیادی داشته باشید، زمان مناسب استفاده از این مهارت در توسعه نرم افزار است. زمان مشخص استفاده از مهارت ریفکتورینگ در برنامه نویسی، دو مشخصه بسیار مهم دارد که عبارت اند از : 

 

  • نشانه های نیاز : برنامه نویسان در موارد زیر، حتما باید هرچه سریعتر ریفکتورینگ کد های نرم افزار را انجام دهند در غیر این صورت باعث : 

      کد های پیچیده و دشوار برای فهم : سختی و مشکل برای درک و فهمیدن کد های برنامه    نویس دیگر

      وجود تکرارهای زیاد در کد : استفاده از ماژول ها و ابزار هایی که هیچگاه از آن ها در برنامه استفاده نشده است و باعث افت عملکرد برنامه شده است.

      کاهش کارایی و عملکرد : به دلیل ریفکتور نشدن کد های یک نرم افزار، کارایی و عملکرد یک برنامه بسیار پایین می آید.

 

  • مدیریت زمان و منابع : برنامه نویسان برای مدیریت زمان بهتر و منابع باید ریفکتورینگ کد های نرم افزار را انجام دهند.

      برنامه ریزی برای ریفکتورینگ : ریفکتورینگ باید در زمان و تایم مشخص خودش انجام شود تا در عملکرد خارجی برنامه اختلالی ایجاد نکند.

      اختصاص منابع مناسب : برنامه نویسان برای اختصاص و استفاده از منابع مناسب برای نرم افزار باید عملیات ریفکتورینگ را انجام دهند.

 

پیش نیاز های دوره جامع ریفکتورینگ در برنامه نویسی

دوره آموزشی جذاب ریفکتورینگ در برنامه نویسی هیچ پیش نیازی ندارد و تنها پیش نیاز اصلی شروع این دوره شگفت انگیز، داشتن علاقه به کد نویسی تمیز و بهینه است. همه برنامه نویسان در هر لولی که باشند، یادگرفتن این مهارت برای آنها بسیاری ضروری است

ریفکتورینگ برنامه نویسی به شما عزیزان یاد می دهد تا بتوانید از این پس در پروژه های نرم افزار خود کد های تمیز و بهینه ای بنویسید. دانشجویان عزیز در هر سطح و لولی می توانند در این دوره کاربردی شرکت کنند و از این آموزش جامع و کاربردی نهایت استفاده را ببرند.

 

روش های مختلف Refactoring در برنامه نویسی

انجام ریفکتورینگ (Refactoring) توسط برنامه نویسان، به روش های مختلفی می تواند انجام شود تا کارایی و عملکرد برنامه ی کاربردی افزایش یابد. این روش های کاربردی عبارت اند از: 

 

  • روش درون خطی : در این روش برنامه نویس برای اینکه کد های خود را ساده سازی کنند، عناصر غیر ضروری را از کد حذف میکنند.
  • روش جابجایی : در روش جابجایی، برنامه نویس، کلاس های جدیدی را ایجاد می کند و اشیا ساخته را به آسانی جابجا می کند. در این روش عملکرد برنامه ثابت است و فقط متغیر های جدید و قدیم جابجا می شوند.
  • روش قرمز، سبز : یکی از مهم ترین روش های ریفکتورینگ این روش است که بازسازی کد در Agile شامل 3 مرحله می شود. در ابتدا برنامه نویس تعیین می کند که چه چیزی در کد باید توسعه یابد و سپس پروژه خود را تست می کنند و نهایتا کد خود را مجددا اصلاح می کنند.
  • روش استخراج کردن : در این روش برنامه نویس کد را به قطعات کوچکتر تقسیم می کند و هر قطعه را باز نویسی می کند.
  • روش بازسازی انتزاعی : برنامه نویس، در این روش کد های تکراری را در برنامه کاهش می دهد و این عمل به هنگام نوشته شدن کامل کد صورت می گیرد.

 

مزایای ریفکتورینگ کد در برنامه نویسی

در دنیای برنامه نویسی، تکنولوژی ها و ابزار های بسیار زیادی وجود دارد که به ما در تولید هر چه بهتر نرم افزار کمک میکند. اما هر ابزاری که ما در این دنیا از آن استفاده می کنیم دارای یکسری مزیت ها و معایب می باشد که در این قسمت قصد داریم تا مزیت های بسیار جذاب این مهارت را با همدیگر بررسی کنیم.

از مهمترین مزایای ریفکتورینگ در برنامه نویسی، می توان به کاهش باگ ها در نرم افزار اشاره کرد که می تواند قدم بسیار جذابی در حین توسعه محسوب شود. دومین مزیت مهم ریفکتورینگ در برنامه نویسی، افزایش بهره وری در تیم توسعه می باشد و دلیل آن این است که دیگر برنامه نویسان تیم وقت خود را صرف بازنویسی کد های کثیف نمی کنند. آخرین و مهمترین مزیت استفاده از ریفکتورینگ در برنامه، بهبود عملکرد سیستم و پاسخگویی سریع به درخواست ها می باشد.

 

چه زمانی باید Refactoring را متوقف کرد؟

تشخیص این موضوع که کدهای برنامه چه زمانی به مقدار کافی تمیز شده‌اند، یکی از نکات مهم در ریفکتورینگ است. معمولاً زمانی که کد به یک ساختار منظم و قابل درک دست یافته باشد و شامل هیچ تکراری نباشد، می‌توان گفت که ریفکتورینگ در برنامه نویسی به نقطه پایانی خود رسیده است. وجود تکرار در کد، خطر خطا را افزایش می‌دهد و نگهداری آن را دشوارتر می‌کند. بنابراین، یکی از معیارهای اصلی برای توقف ریفکتورینگ این است که کد شما عاری از تکرارهای غیرضروری باشد.

 علاوه بر این، زمانی که کد شما به حداقل میزان پیچیدگی دست یافته و بخش‌های داینامیک مانند تعداد کلاس‌ها بهینه شده‌اند، می‌توان فرآیند ریفکتورینگ را متوقف کرد. اگر کد شما به سادگی قابل نگهداری است و تمامی تست‌های مربوط به تمیزی و کیفیت کد را با موفقیت پشت سر گذاشته، این نشانه‌ای است که ریفکتورینگ به پایان رسیده است. در این مرحله، نگهداری کد به راحتی امکان‌پذیر است و احتمال نیاز به تغییرات بزرگ در آینده کاهش می‌یابد، به این ترتیب می‌توانید مطمئن باشید که کد شما به بهترین حالت ممکن بهینه شده است.

 

دلیل اهمیت ریفکتورینگ در برنامه نویسی

سوالی که باید در رابطه با مهارت ریفکتورینگ در برنامه نویسی از خود بپرسیم، این است که اصله چرا ریفکتورینگ در روند توسعه از اهمیت خاصی برخوردار می باشد؟

دلیل های بسیار مهمی برای استفاده از این مهارت در برنامه نویسی وجود دارد که اولین دلیل آن خوانایی و قابلیت نگهداری (کد تمیزتر و قابل فهم تر) و اهمیت دوم کاهش هزینه ها ( هزینه های توسعه و نگهداری) می باشد. 

سومین دلیل اهمیت استفاده از ریفکتورینگ افزایش سرعت توسعه (توسعه سریع نرم افزار و کارآمد تر) می باشد.

مشاهده بیشتر

سرفصل های دوره

تکنیک های ریفکتورینگ

ریفکتورینگ مبتنی بر OOP

ویدیو‌های نمونه تدریس دوره

 

1

جایگزینی شرط‌های تو در تو با شرط‌های نگهبان

سوالات متداول

ریفکتورینگ در برنامه به زبان ساده چیست؟

دلیل اهمیت ریفکتورینگ چیست؟

مهمترین روش ریفکتورینگ چیست؟

مزیت این دوره آموزشی کاربردی چیست؟

آیا انجام ریفکتورینگ در برنامه نویسی زمان مناسبی دارد؟

این دوره برای چه سطحی از برنامه نویسان مناسب است؟

مخاطبین اصلی این دوره آموزشی کاربردی چه کسانی هستند؟

آیا این دوره پیش نیاز دارد؟